Bodnár Zsolt
Bodnár Zsolt
Tetszett a cikk?

A Szívek szállodája ott folytatja, ahol kilenc éve abbahagyta. Lorelai, Rory és a többiek hiába lettek egy kicsit idősebbek, a géppuskaszájú karakterek semmit sem vesztettek a bájukból. A Netflix ráadásul a tökéletes formátumot is megtalálta a Stars Hollow-i sztoriknak. Az 1080p bemutatja a Gilmore Girls: A Year in the Life című minisorozatot.

Hiába tántorította el a félrevezető magyar cím nézők sokaságát az évek alatt, a Szívek szállodáját (Gilmore Girls) nem véletlenül szavaztuk be az évezred legjobb sorozatai közé. Amy Sherman-Palladino úgy alkotott meg egy intelligens, popkult-érzékeny, bájos és zseniális humorú sorozatot, hogy végig óriási harcot kellett vívnia azokkal, akik a szappanoperaszerű ifjúsági sorozatokkal (A narancsvidék, Tuti Gimi, Dawson és a haverok) emlegették egy lapon.

A hat évadnyi szárnyalás után egy szétbarmolt utolsó szezonnal, és egy, még a szereplők számára is csalódást keltő fináléval 2007-ben véget ért sorozat, a rajongók pedig joggal követeltek egy méltó lezárást. Hogy sorozatévad- vagy akár moziformátumban, az édes mindegy. Amikor a Netflix bejelentette, hogy Az ítéled: család után újabb széria folytatásának adnak helyet, és az a Gilmore Girls lesz, kiderült, hogy a kettő ötvözésével próbálkoznak.

A most megjelent Gilmore Girls: A Year in the Life című minisorozat ugyanis négy darab, egyenként 90 perces „epizódból” áll, de inkább lehet négy filmnek nevezni őket. Tél, Tavasz, Nyár, Ősz. Ezek az alcímek, amelyek tökéletesen illenek ahhoz a nosztalgiagyárhoz, amit Szívek szállodájának hívnak – az évszakok közti különbségek fokozatos eltűnésével ugyanis nagyjából annyi valóságalap maradt ebben a felosztásban, amennyit a hógömb-szerű Stars Hollow-ban történtektől már megszokhattunk. De pont ez adja a sorozat báját, nem?

©

Mindenesetre nem volt könnyű dolguk a készítőknek: a rajongók nyilván a legkisebb mellékszereplőkről is tudni akarják, mi történt velük az elmúlt években, de közben egy olyan új sztorit kell köré keríteni, amely azon túl is indokolja a minisorozat létezését, hogy „tuti megnézik”. Az is kisebb dilemmát jelenthetett, hogy kilenc év alatt akkorát változott mind a sorozatvilág, mind a való élet, hogy a szériára jellemző lalalázós optimizmus teljesen idegennek hathat egy mai néző számára, viszont Gilmore-ék világán túl nagyot változtatni kreatív öngyilkosság lenne.

De mindenki megnyugodhat: Palladinóék megcsinálták. Nincs azonnal túlmagyarázva semmi, nincs kínos narráció, szépen lassan derül ki mindenkiről, hol is áll. Lorelai úgy él együtt Luke-kal, mintha házasok lennének, Rory Stars Hollow és London között ingázik, és jó húszpercenként feltűnik egy-egy újabb ismerős arc. Az sem változott, hogy a legviccesebb momentumokat Kirknek köszönhetjük – legyen az a különc háziállatához fűződő viszonya, a Gilmore-villa udvarán a latin házvezető gyerekeinek lőtt góljai, vagy éppen legújabb biznisze, a személyszállítást megkönnyítő Ooo-ber, nem összetévesztendő az Uberrel.

És azt az elbűvölő kettőséget is telibe találták, ami Stars Hollow vonzerejét adja: az idealista karácsonyi hangulat és a tökéletesen sárgálló őszi levélhalom Disney-mesébe illő keretet ad a nagyon is valóságos problémákkal tűzdelt történéseknek. Igaz, a jelenidejűségre nagyrészt csak abból következtethetünk, hogy Jennifer Lopez vagy a World of Warcraft helyett a Marvel-filmek és Neil Patrick Harris kerülnek elő a gyorstüzelő popkult-parádéban, Luke kávézójának falán pedig olyan feliratok lógnak, mint „Ne telefonozz rendelés közben”, „Ne fotózd az ételt”, és még a man bunt is tiltja.

©

Bár eleinte nem úgy tűnik, de hamar kiderül, a nagyiéknál is minden a régi – már persze azzal a kivétellel, hogy Richard papa néhány hónapja meghalt (az őt alakító Edward Hermann 2014-ben hunyt el). Az egyetlen nagy drámai jelenet is a két idősebb Gilmore lány között zajlik le, akik a temetést sem bírták ki egy kis civakodás nélkül.

Ahogy említettem, a másfél órás részek kifejezetten jót tettek a sorozatnak, ami már így is túl sok belsős poénnal operál ahhoz, hogy bárkinek esélye legyen ezen a ponton becsatlakozni. A párbeszédek így is olyan hévvel pörögnek, hogy elég csemegét tartogassanak az újranézések alkalmára, de érezhetően szellősebb lett a történet, több csendesebb momentummal, ami ráfért a néha öncélúan követhetetlen sorozatra.

Nincs kétség afelől, hogy ez a négy elnyújtott epizód egy óriási fan service. Az (eddigi) utolsó évadra csúnyán elhajtott Palladino-házaspár visszatért, hogy kiszolgálja a rajongókat, a lehető legnagyobb mértékben. Csak ennek tudható be, hogy tényleg szinte mindenki visszatér. Milyen logikus magyarázatot lehet arra adni, hogy a 32 éves Rory életében ennyi év után is sorra feltűnik az összes expasija?

De meg kell hagyni, remek érzékkel szórták el a készítők ezeket a visszautalásokat, a múltbeli kérdésekre adott válaszokat. Kár is lenne lelőni a poént, mi a helyzet Rory szerelmi életével, milyen nagy dolog történt Michel életében, vagy mondjuk minek a megszállottjává vált Paris.

Huh, kifulladtam. Egy ideje nem csináltam már ezt.

– mondja Rory a legelső percekben, az anyjával való első nagy, végeláthatatlan szócsata után, egy nagyon okos írói döntésnek köszönhetően. Persze nem tartott sokáig, amíg felvették a tempót – és akármennyire is szép befejezés lenne a sorozatnak az őszi finálé, reméljük, nem kell újabb kilenc évet várni, hogy újra elmerüljünk Stars Hollow buborékvilágában.

Az évezred legjobb sorozatai, 1. rész: Szívek szállodája

Bár 2007-ben véget ért, azóta szinte le sem került a magyar tévéadók műsoráról a Szívek szállodája, ami felejthetetlen karaktereivel és pörgős párbeszédeivel kavarta fel a családi sorozatok állóvízét a kétezres évek elején. Az 1080p Top 20-ban az új évezred eddigi legjobb sorozatait vesszük sorra - a 20. helyezett a Gilmore Girls.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Real Madrid nyerte az El Clásicót

A Real Madrid nyerte az El Clásicót

Így lehet zöld rendszámmal is könnyen parkolási bírságba futni

Így lehet zöld rendszámmal is könnyen parkolási bírságba futni

Éjszakai kijárási tilalom Brüsszelben, számos intézményt bezárnak

Éjszakai kijárási tilalom Brüsszelben, számos intézményt bezárnak