szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

India kiakadt és levetette az Amazonról azokat a lábtörlőket, amelyek indiai zászlókat formáztak. A világ legnagyobb netes áruházában azonban mindenféle zászlós lábtörlő kapható. Igen, van piros-fehér-zöld is.

India rendesen kiakadt a nemzeti zászlóját formázó lábtörlőn. Az ázsiai országban egyébként a nemzeti zászló meggyalázása pénzbüntetést és börtönbüntetést von maga után. Susma Szvaraj külügyminiszter a Twitteren követelt bocsánatkérést a kanadai Amazonon árult lábtörlők miatt, valamint azt, hogy azonnal távolítsák el onnan ezeket. Ellenkező esetben – mint írja - India visszavonja az Amazon dolgozóinak vízumát.
A termék panaszáradatot indított el, az indiai internetezők bojkottal fenyegetőztek, sokan a nemzeti zászlót védő indiai törvényekre hivatkoztak, melyek pénzbírsággal vagy börtönnel büntetik a zászló "megszentségtelenítését".

Az Amazon erre gyorsan el is távolította ezeket a termékeket az oldaláról.

A kanadai Amazonon egyébként a legkülönbözőbb országok zászlóját, címerét tartalmazó lábtörlők kaphatók.
Egy 71x51 centis magyar trikolóros lábtörlő például 55 kanadai dollár (mintegy 12 ezer forint), de van különböző méretben, minőségben és árban több változat is.

Itt most nem döntenénk el, hogy ez esetben hol végződik az alkalmazott művészet és honnan kezdődik a nemzeti jelképek meggyalázása, továbbá azt sem, hogy a termék gyártóját és/vagy annak felhasználóját minősíti-e egy ház elé kitett zászló-lábtörlő, azt mindenesetre megjegyezzük, nem csak Indiában vannak jogszabályok ilyen esetre.
A magyar Btk. nemzeti jelkép megsértéséről szóló paragrafusa szerint „aki nagy nyilvánosság előtt Magyarország himnuszát, zászlaját, címerét vagy a Szent Koronát sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ, illetve azokat más módon meggyalázza, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Megjegyezzük, nem biztos, hogy jó, ha bármely állam beleavatkozik ilyen ügyekbe. (Nemcsak lábtörlő létezik zászlós kivitelben, van póló, nadrág, alsónadrág stb. is.) Mindenesetre Indián kívül egyelőre még senki nem emelt kifogást a zászló-lábtörlők ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hit Gyülekezete-találkozók is rátehettek egy lapáttal a pápai koronavírus-fertőzésre

Hit Gyülekezete-találkozók is rátehettek egy lapáttal a pápai koronavírus-fertőzésre

Drágább lehet, mint egy iPhone – Kiszivárgott a Microsoft nagy visszatérését ígérő telefon ára

Drágább lehet, mint egy iPhone – Kiszivárgott a Microsoft nagy visszatérését ígérő telefon ára

Videókban üzent a Litvániába szökött ellenzéki Szvjatlana Cihanouszkaja

Videókban üzent a Litvániába szökött ellenzéki Szvjatlana Cihanouszkaja