Bodnár Zsolt
Bodnár Zsolt
Tetszett a cikk?

Tibor Fischer nevével az utóbbi években leginkább akkor találkozunk, amikor hangzatos szavakkal Orbán Viktor és kormánya védelmére kel nemzetközi lapokban, pedig egykor még világszerte ünnepelt szépíróként ismerhettük. Az 56-os emigráns szülők által Angliában nevelt Fischer még a rendszerváltás idején barátkozott össze a Fidesz-tagokkal, és úgy tűnik, a párt irányváltásai sem rendítették meg.

A magyar származású angol író, Tibor Fischer utoljára 2008-ban jelentkezett fikciós regénnyel, azóta viszont többet hallhatunk róla, mint 25 éves munkássága során bármikor. Ez leginkább az Orbán Viktort és a magyar kormány intézkedéseit védő nemzetközi cikkeinek köszönhető, valamint a 2014-ben megjelent utolsó könyvének, A magyar tigrisnek, amely a rendszerváltásról, a magyar média és politika viszonyáról, de legfőképpen Orbán Viktorról szólt.

Fischer szülei 1956-ban emigráltak Angliába, három évvel később már itt, Stockport városában született Tibor, aki később a Cambridge-i Egyetem latin-francia szakán végzett, majd újságíróként helyezkedett el. Állítása szerint iskolás koráig beszélt magyarul, de aztán elfelejtette a nyelvet. Ugyanebben a 2012-es interjúban kérdezték meg tőle, hogy mi a különbség az mai és a 80-as évek Magyarországa között (akkoriban élt és dolgozott itthon), amelyre ezt felelte: "Kádár idejében jobb volt a tömegközlekedés. A magyar újgazdagoktól meg undorodom, de gondolom, ezzel mindenki így van".

Amikor a fideszesek Prágában lelejmolták

Először 1982-ben járt Magyarországon, 1988 és 1990 között pedig már a Daily Telegraph budapesti tudósítójaként követte végig a rendszerváltást, tinta becsempészésével támogatta a szamizdat irodalmat és feleségül vette Pataki Eszter újságírót, aki később Orbán Viktor sajtótitkáraként is dolgozott.

Itteni tartózkodása során megismerkedett a demokratikus ellenzék szinte összes nagy alakjával: egy interjúban arról mesélt, hogy például Kövér László, Fodor Gábor és Deutsch Tamás mellett azért fűzte szorosabb kapcsolat Orbánhoz és Németh Zsolthoz, mert ők Oxfordban is tanultak ösztöndíjjal, amikor ő London és Budapest között ingázott – Orbán többször megfordult Fischer brixtoni lakásában is. Kettejükkel még a közelmúltban is gyakran találkozott, Orbán Ráhel esküvőjére például ő is kapott meghívót, és ide is repült miatta.

Tibor Fischer
©

Egy angol nyelvű interjúban mesélte el azt a sztorit, miszerint az 1989-es prágai, Vencel téri tüntetésen tudósítóként volt jelen, és két fideszes odament hozzá: "Az egyikük azt mondta: 'Tibor, kölcsön tudnál adni egy kis pénzt? Kicsit kevés a benzinünk, és vissza kéne jutnunk Budapestre'. Aztán a barmot letartóztatták, és soha többé nem láttam". Hogy ez vajon Deutsch Tamás vagy Kerényi György volt-e, az sajnos nem derült ki.

Míg az SZDSZ-t korruptnak és inkompetensnek, a rendszerváltó Fideszt mindig tehetségesnek tartotta, és még 2014-ben is azt nyilatkozta, hogy "lehet róla vitatkozni, hogy milyen miniszterelnök Orbán, vagy mit tett és mit nem tett Magyarországért, de az megkérdőjelezhetetlen, hogy ő az elmúlt évek legnagyobb magyar politikusa, vezetőként egyszerűen nincs aki a nyomába érjen". Igaz, ugyanebben az interjúban fejtette ki azt is, hogy egészségtelennek tartja a magyar társadalom megosztottságát és a politikai vita hiányát, valamint a baloldal ekézésén túl normális alternatívának nevezte az LMP-t.

Hülye liberális tanárok

Íróként 1992-ben mutatkozott be, A béka segge alatt című regénye (amelyben apja történetét mesélte el a negyvenes-ötvenes évek Magyarországán) máig a legismertebb alkotása – ez volt az első debütáló könyv, amit a legjelentősebb brit irodalmi díjra, a Man Booker Prize-ra jelöltek. Legnagyobb írói hatásként Asimov és Tom Wolfe mellett Márai Sándort emlegeti.

Következő két regényével (A gógyigaleri – 1994, Agyafúrt agyag – 1997) a fekete humor és a különc történetek (az Agyafúrt agyag narrátora például egy ötezer éves sumer edény) kedvelői körében vált egyre népszerűbbé, az új évezredben viszont már nem mindegyik alkotása jutott el Magyarországra. 2000-es novelláskötete, az Aki hülye, ne olvassa, és legutóbbi, 2008-as regénye (Megváltás Miamiban) megjelent magyarul, 2003-as könyve és 2011-es novellagyűjteménye viszont már nem.

2009-ben tagja lett a brit Királyi Irodalmi Társaságnak, a Canterbury Christ Church Universityn pedig kreatív írást tanít. Az oktatásról 2012-ben még ez volt a véleménye: "Magyarországnak soha nem lenne szabad elszakadni a gimnáziumi modelltől, ahol a diákok rá vannak kényszerítve, hogy tanuljanak, hogy például kívülről megtanuljanak szövegeket". Igaz, a következő mondat már így hangzott: "Ráadásul az angol iskolarendszer tele van idióta, liberális tanárokkal, akik azt hiszik, a diákok lelkét bántják, ha kijavítják a rossz helyesírásukat".

Orbán Orbánról szól

A Guardiannek viszonylag rendszeresen ír különböző cikkeket, leginkább könyvkritikákat – az elmúlt öt évben Nádas Péter, Szécsi Noémi és Jászberényi Sándor munkáit is bemutatta a brit lap hasábjain. Persze sokkal nagyobb port kavartak aktuálpolitikai írásai.

2013-ban nagyjából Mi a fene ez a nonszensz baromság, amit Magyarországról híresztelnek? címmel közölte a Guardian Fischer első mentegető írását az aktuális Orbán-kormányról. A cikkben leírta, hogy Magyarország tudja, milyen egy diktátor, és Orbán Viktor nem az. Az író azt a kormánypárti körökben népszerű véleményt osztotta tovább, miszerint az akkoriban a Magyarországot ért nemzetközi támadások, a kétharmados választási győzelemmel kormányzó Orbánék intézkedéseit lekezelő sajtóvisszhang a külföldre panaszkodni járó baloldali politikusok hangulatkeltésének eredménye.

Egy évvel később már könyvet is szentelt a témának, A magyar tigris című kötet hivatalos ismertetője így kezdődik: "Orbán ​se nem jobboldali, se nem baloldali. Orbán Orbánról szól. Orbán a nyerésről szól. Orbán 1848 óta a legfontosabb magyar politikus lett, olyan fontos, amilyet nem látott a világ, mióta Liszt ujjai csiklandozták az elefántcsont-billentyűket. Nem rossz". A megjelenés után a Heti Válasz készített interjút a szerzővel, amiből mi is kiválogattunk néhány idézetet. Olyanokat, mint: "Mindenki üzletel Putyinnal! És akkor hirtelen Viktor lesz a rosszfiú azért, amit mindenki más megtesz".

 

Orbán Viktor 1989-ben, az Ellenzéki Kerekasztal ülésén
©

Három évet kellett várni az Orbán vs. Média sorozat legújabb darabjára, de csütörtökön Fischer újabb védőbeszéddel jelentkezett. A Guardianben most a CEU-ügy szolgáltatta az apropót a jól ismert mondatokhoz, amelyek a legitim többpártrendszerről, a virágzó demokráciáról, a tisztességes választásokról, a sokszínű és szabad sajtóról szólnak. A migránshelyzet kezelésével kapcsolatban az a véleménye, hogy lehet, nem ideális megoldás fogva tartani a menekülteket a határon, de az EU-val ellentétben Orbán legalább tesz valamit.

A CEU-ról azt mondta, hogy az intézmény nem azonos jogokat, hanem előjogokat követel magának, szerinte nem tartható, hogy az egyetem a magyar mellett New York államban akkreditált amerikai diplomát is kiad anélkül, hogy ott campust működtetne.

Kicsit tájékozódhatna

Hétfőn aztán négy válaszlevelet is közölt a Guardian: a CEU-rektor Michael Ignatieff mellett a Liverpooli Egyetemen oktató Nigel Swain, a Kelet-Közép-Európa történelmével foglalkozó Felix Jeschke és a Human Rights First tanácsadója, Brian Dooley is felszólalt Fischer írása ellen. Ignatieff az író azon mondatait cáfolta meg, miszerint a CEU nem tartotta be a törvényeket, Swain szerint Fischer tájékozódhatna a magyar választási rendszer Fideszre szabásáról, és akkor nem mondana olyanokat, hogy bármikor, simán le lehet váltani az Orbán-rendszert.

Jeschke szerint a CEU ügye egy nagyobb probléma része, ugyanis ez mutatta meg, hogy a kormány bárkit kész törvényekkel kitaszítani, akivel különbözik a véleménye, a politikai ideológiája – ez pedig már közvetlenül a demokráciát veszélyezteti. Dooley pedig a civil szervezeteket féltve jegyzi meg, hogy egy demokráciát a szavazásokon túl az erős és kritikus társadalom, és annak intézményei is jellemeznek, Orbán pedig őket igyekszik eltakarítani. A szakértő megjegyzi: a nemzetközi emberjogi szervezetek messziről felismernek egy épülő autoriter rezsimet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könnygázzal és vízágyúval oszlatták az erőszakos tüntetőket Hollandiában

Könnygázzal és vízágyúval oszlatták az erőszakos tüntetőket Hollandiában

Hózáporok válthatják a napsütést kedden

Hózáporok válthatják a napsütést kedden

Lapértesülés: A német kormány szerint csak 65 év alattiakat lehet majd oltani az AstraZeneca vakcinájával

Lapértesülés: A német kormány szerint csak 65 év alattiakat lehet majd oltani az AstraZeneca vakcinájával