Hagyták, hogy a hazaáruló Széchenyi nevessen a végén

Hagyták, hogy a hazaáruló Széchenyi nevessen a végén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Kossuth által legnagyobb magyarnak nevezett grófról ellenzői azt állították, hogy egy nagytőkés csicskája és hazaáruló lett, aki a magyar emberek ellen tör.

Nyáry Krisztián emlékeztet friss bejegyzésében arra, hogy nincs új a nap alatt. A mai Soros-elleni kampány kottája – bár Nyáry nem nevezte meg ezt a párhuzamot – már a 19. században is működött.

Mint írja, „mivel a külföldi pénzember és hazai ügynöke nem tettek le a magyar hagyományokat veszélyeztető, és az emberek akaratát semmibe vevő terveikről, sőt nemzetközi bankárok (például a Rotschild Bankház) bevonásával végső ütközetre szánták el magukat, lépni kellett”. Elindult a kampány.

A Lánchíd építésével kapcsolatban az volt a legnagyobb botrány, hogy a magyar emberek pénzét is el akarták venni, ugyanis a híd megépítését elrendelő törvényben is rögzítették: annak használatáért mindenkinek fizetnie kell majd. „Széchenyi a mindenkire érvényes hídvám intézményét éppen olyan fontosnak tartotta, mint magát a hídépítést. Ezzel hadat üzent a nemesi adómentesség ősi hagyományának.”

Az építkezés megkezdését évekre sikerült megakasztani. Az Országgyűlésben és a két város magisztrátusában is ezen dolgoztak azok a hazafias politikusok, akiket a botrányos ötlet felháborított – írja Nyáry.

A Széchenyi elleni kampányról bővebben a bejegyzésben olvashatunk, itt most csak azt emelnénk ki ebből, hogy fontos támadási pont volt, amikor a görög származású világpolgár milliárdos, báró Sina György is Széchenyi mellé állt.

Nyárí bemutat egy magyar és német nyelven írt gúnylevelet, amelyet másolatban terjesztettek Pesten és Budán. „Szerzője minden ismert vádat megpróbált beleszőni a rövid versezetbe, amelyet Széchenyiről addig csak szóban terjesztettek. Eszerint a gróf egy közönséges kurafi, aki nem elég, hogy elszerette gróf Zichy Károly kamarai elnök (praesens) feleségét, Seilern Crescence-ot, most egy görög nagytőkés csicskája és hazaáruló lett, s a magyar emberek ellen tör.

"Te gróf Szécsényi István!

Midőn voltál a szép s remek Praesesnénél Kurafi,

A világgal elhitetéd, hogy Te vagy nagy Hazafi.

Most vagy látjuk és bámuljuk a Giregnél Szolgafi

Lettél, így Hazaáruló, azaz Huncut és Gazfi.

Pfi, pfi, pfi! Pfi, pfi, pfi! Pfi, pfi, pfi!

De ha tetszik, még van idő magadat javítani,

Csak tedd meg, ne fogja Urad a Hidat állítani.

Ha pedig a Híd feláll,

Téged majd Golyó tanál,

Avagy csak majd mint Ebet

Agyonütünk, mint lehet."


Hozzászólások