szerző:
hvg.hu

A nagy múltú sci-fi magazin kiadója megegyezett a meglopott amerikai írók képviselőivel: mindenkit kárpótolnak.

A Mandiner 2016-os nyomozásából derült ki, hogy az egykor nemzetközi szinten is kiemelkedő példányszámban eladott Galaktika magazin 2004 óta rengeteg alkalommal a szerzők tudta és az eredeti publikáció engedélye nélkül vett át novellákat.

A cikk megjelenése után az amerikai Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA) közleményben szólította fel a szervezet tagjait, hogy az ügy megnyugtató megoldásáig ne dolgozzanak a magyar kiadóval.

Néhány nappal ezelőtt a cikkeket szerző Pintér Bence – a SFWA és az írókat képviselő Author's Guild közleményére hivatkozva – a blogján számolt be a fejleményekről: a két szervezetnek hónapokig tartó tárgyalások után sikerült megegyeznie a Galaktikát kiadó Metropolis Media Kft.-vel.

A Galaktika kiadója ebben megígérte, hogy a jövőben mindig engedélyt kér majd a novellák közlésére; valamint arra is szerződés kötelezi, hogy minden meglopott szerzőt kárpótoljanak. A kárpótlás összegét minden szerzővel külön tárgyalja le a kiadó.

Pintér információi szerint összesen 267 írót lopott meg a magazin, köztük 150 élő és 117 már elhunyt író érintett.

 

A Galaktika közleménye

A magazin szintén ma (2017. július 25.) számolt be a honlapján az ügy legújabb fejleményeiről: "Amikor tavaly belevágtunk a tartozások rendezésébe, elkötelezettségünk és jó szándékunk bizonyítására szerettünk volna minél előbb pozitív eredményekről és az ügy sikeres lezárásáról beszámolni szerzőinknek, olvasóinknak és partnereinknek. Menet közben azonban kiderült, hogy a probléma megoldása sajnos lassabban megy, mint gondoltuk".

Azt írják, akiket el tudtak érni, azokat már 100 százalékban kárpótolták, de jelenleg már csak a kérdéses novellák 10 százalékának ügye rendezetlen. "Ennek legfőbb oka, hogy vannak olyan szerzők, akiknek különböző novellái más-más ügynökséghez tartoznak, vagy ugyanaz az írás valahány évig az egyik ügynökséghez tartozott, azután átkerült a másikhoz. Ilyen esetekben a tárgyalásokba mindkét vagy olykor három ügynökséget bele kell vonni, hogy egyértelmű legyen, ki jogosult a jogdíj rendezésére. Ezt tovább bonyolíthatja az a kérdés, hogy melyik külföldi ügynökséget melyik magyar ügynökség képviseli, mert idő közben ezek is változnak".

A hvg.hu-hoz eljutattott levelükben azt is hozzátették: "Pintér Bence az ügy kirobbanása óta legalább egy tucatnyi cikket írt a témáról, folyamatosan napirenden tartva azt, írásaiban egyre több csúsztatással, illetve nem megalapozott spekulációval. Többek között azt is megírta, hogy saját ellenőrzése alapján még a 2017 januári számunkban is lopott novellák szerepeltek, ami tényszerűen nem volt igaz, és ezért helyreigazítást is kértünk tőle".

UPDATE: A Galaktika által kért helyreigazításra nem került sor - hogy miért, azt Pintér Bence ebben a cikkében indokolja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Svájci gleccseren rakták ki a világ legnagyobb képeslapját

Svájci gleccseren rakták ki a világ legnagyobb képeslapját

Az összeomlás forgatókönyvei: melyiktől kell igazán félnünk?

Az összeomlás forgatókönyvei: melyiktől kell igazán félnünk?

Oktatási államtitkár: sokan a pénzért választják a tanári pályát

Oktatási államtitkár: sokan a pénzért választják a tanári pályát

Gyurcsány pénzt kér a tűzeset után - az MSZP befogadja a hajléktalanná vált DK-sokat

Gyurcsány pénzt kér a tűzeset után - az MSZP befogadja a hajléktalanná vált DK-sokat

Még a kormány is kiborult: 160 éve ez a csokik Ferrarija, most bezáratja a török tulajdonos

Még a kormány is kiborult: 160 éve ez a csokik Ferrarija, most bezáratja a török tulajdonos

Menekültekkel fotózkodott a Pápa

Menekültekkel fotózkodott a Pápa