"Minden amit privátban csinálsz, nem az én bizniszem" - a Kevin Spacey-botrányról nyilatkozott a sztárrendező, Ridley Scott

"Minden amit privátban csinálsz, nem az én bizniszem" - a Kevin Spacey-botrányról nyilatkozott a sztárrendező, Ridley Scott

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Scott a Guardiannek beszélt az újraforgatott és újravágott All The Money In The World című filmről és a szexuális zaklatási ügyekről.

Ridley Scott nem akarta saját stábját és filmjét büntetni azzal, hogy Kevin Spacey zaklatási botránya beárnyékolja filmjét, így bátor és valószínűleg költséges megoldáshoz nyúlt. Az All The Money In The World című, egyébként a botrány előtt simán Oscar-esélyesnek titulált filmjéből egyszerűen eltüntette a Kevin Spacey-vel felvett jeleneteket, és helyére az eredetileg a szerepre szánt Christopher Plummerrel forgatta újra az ominózus részeket, írtuk november végi hírünkben.

"Van ez a rémes, mély, zsigeri érzés, hogy ó, a francba", meséli Scott a Guardiannek arról, hogy mit érzett akkor, amikor Kevin Spacey - akivel nagyon szeretett együtt dolgozni, s akit kitűnő színésznek tart - neve is felbukkant a szexuális zaklatási botrányban. A rendező azt is hozzáteszi, majdhogynem azonnal döntést hozott arról, hogy újra kell forgatni Spacey jeleneteit. Miközben a 40 millió dolláros film már elkészült, "szinte tökéletes volt", és az előzetesek már ott voltak a mozikban.

©

Scott azt mondja, alapvetően üzleti döntést hozott, amikor Spacey-t kitette a filmből: "Amikor egy filmen dolgozol, nagyon sok pénz forog kockán, sokat veszíthetsz, ha nem működik (...) Ha tévedsz, fizetsz, ha kifutsz az időből, a te hibád. Minden esetben, amikor időt vesztesz, pénzt vesztesz".

Amikor a Guardian újságírója felveti, hogy ez a lépés nem emlékezteti-e őt Sztálinra, aki kiretusálta az időközben kivégzett régi elvtársakat a régi képekről, Scott ezt mondja: "Minden amit privátban csinálsz, nem az én bizniszem. Csak akkor van vele dolgom, ha belepiszkít abba bizniszbe, amit én csinálok. És akkor az én dolgom az, hogy kezdjek valamit a dologgal".

A film inkriminált jeleneteinek újraforgatása és újravágása 10 millió dollárba került. Scott szerint Christopher Plummer már korábban is szerepelt a lehetséges jelöltek listáján, ám a fiatalság (Plummer 87 éves) döntött Kevin Spacey mellett. A jelenetekben érintett Michelle Williams és Mark Wahlberg ingyen vállalták az újabb forgatásokat.

©

Ami a szexuális zaklatási ügyeket illeti, Ridley Scott azt mondja, ő nem tapasztalt ilyeneket, bár azt mondja, nem nagy "partirajáró". "Annyira keményen dolgozom, hogy amikor vége van a munkának, elég lesz az egészből. Egy utca kokaint szívtam fel és egy spanglit szívtam el egész életemben - és utáltam a kontrollvesztést, egyáltalán nem szerettem ezeket a dolgokat". Ahogyan Spacey szexuális orientációja sem igen mozgatta: "Tudtam, hogy a srácokat szereti. De ez nem rám tartozik. Soha semmi kellemetlent nem tapasztaltam. Ő egy nagyon jó színész. Nagyon kár mindazért, amit történt"

Hogy Scott mit gondol pontosan: azért "kár", amit Kevin Spacey tett, vagy azért, hogy a tehetsége e pillanatban másodlagos téma, nem derül ki pontosan, írja a Guardian újságírója, ahogyan a rendező az ügyben is bizonytalannak tűnik, hogy a szexuális zaklatási ügyek feldolgozása túl messzire ment-e, vagy akár még messzebre is mehetne. Scott mindenesetre azt mondja, el tudja választani a tehetséget magától az embertől.

Hozzászólások