Dalok egy nagy zuhéhoz

Dalok egy nagy zuhéhoz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A zuhogó eső és a hideg kissé megtöri a nyár lendületét, de maradjunk optimisták!

Ma erősen felhős vagy borult lesz az ég, több alkalommal várható eső, zápor úgyhogy ideje a szabadtéri programokat egy kicsit átszervezni. Összegyűjtöttünk nyolc esővel kapcsolatos dalt, hogy könnyebb legyen kiheverni, ha ma reggel jól elázott.

Guns N' Roses - November Rain

Eltelt 26 év, de a Guns'n Roses népszerűsége cseppet sem kopott. Axl Rose már 92-ben tudta, milyen nehéz életben tartani a lángot a hideg novemberi esőben. Az biztos, hogy a legendás dal videóklipje egy egész generációnak definiálta újra az álomesküvő fogalmát, még magát Pataky Attilát is megihlette.

Mert mi lehetne annál menőbb, mintha Slash egy zongorán szólózna a lagzinkon? A legenda szerint a zenekar 92-es magyarországi koncertjén még az időjárás is sírva fakadt Axl melódiáin, a dal közben ugyanis eleredt az eső...

The Weather Girls - It's Raining Men

A dalt talán sokan Geri Halliwelltől ismerik, ő énekelt ugyanis az ominózus Bridget Jones-jelenet alatt, amikor Hugh Grant és Colin Firth karakterei összeverekednek az utcán. Az It's Raining Ment Paul Jabara and Paul Shaffer írta, és eredetileg a The Weather Girls énekelte fel a nyolcvanas években.

Sokan feminista himnusznak tartották, és bár itt egyáltalán nem az eső esik, mindenképpen a listán a helye, a pörgős eső-dalok között.

Beatles - Rain

A Rain eredeti Beatles-albumra sosem került fel, csak a Paperback Writer című kislemez B-oldalára, valamint a későbbi válogatásokra is. A Rain sem a sarokban zokogós-esődal kategóriába tartozik, vadul bólogathatunk rá, ha megszólal. Paul McCartney egyszer azt mondta a dalról, hogy szerettek volna rácáfolni arra, hogy az eső csak rossz dolog lehet.

A dal egyébként nemcsak a basszustéma miatt különleges, a végén ugyanis visszafelé felvett ének hallható: Sdaeh rieht edih dna nur yeht semoc niar eht fI, azaz: If the rain comes, they run and hide their heads.

Singin' in the Rain

Ha van dal, ami a világon mindenütt beugrik szinte bárkinek az esőről, az a Singin’ in the Rain. Az azonos című film minden idők egyik legnépszerűbb musicalje, a dal pedig – nem utolsó sorban a rengeteg feldolgozásnak köszönhetően – igazi örökzöld. Olyan, amit az is ismer, aki erről nem is tud.

Az esőben boldognak és szerelmesnek lenni himnusza. A Gene Kelly által énekelt dalt egyébként nem az 1952-es filmhez írta Arthur Freed és Nacio Herb, hiszen azt már 1927-ben is előadták, és filmvásznon sem az Ének az esőbenben debütált. Szerepelt az egyik első hangosfilmben, a Hollywood Revue of 1929-ben.

Creedence Clearwater Revival - Have You Ever Seen The Rain?

Ez is egy olyan dal, ami bár eredetiben is nagy siker volt, de valószínűleg sokan valamelyik feldolgozást ismerik. Az eredetit a Creedence Clearwater Revival együttes követte el 1970-ben, a Pendulum című albumukon szerepelt.

A dal a Billboard Hot 100 listán a nyolcadik helyig jutott. Több mint egy évtized múlva Bonnie Tyler énekelte fel a Faster than the Speed of Night című lemezére, ez a változat Európát hódította meg. De ismerhetjük többek között a Boney M., az R.E.M., Rod Stewart, a Smokie vagy a Ramones előadásában is. Mondhatni, mindenhonnan ez az egyszerű dallam folyik.

Led Zeppelin - Rain Song

Jimmy Page hétperces, melankolikus balladája az 1973-as Houses of the Holy albumon jött ki. A metál előfutárának tartott, experimentális futamairól és újító ötleteiről híres, nagy hatású hard rock zenekar ebben a számban magához képest elcsöndesül, visszatér a kezdetibb, bluesosabb gyökereihez.

A lassú gitárszólamok lassan, szinte észrevétlenül érnek össze egy komplexebb zenekari hangzássá, a félúton belépő dobban pedig már életerő zubog. Szomorkás, kicsit szeszélyes, de egyben nagyon erős is - igazi terápiás dal egy ilyen esős napon. És persze a szerelem évszakairól szól, miről másról. “Upon us all, a little rain must fall.”

Prince - Purple Rain

Csak látni akartam, ahogy nevetsz a bíboresőben... A refrént valószínűleg mindenki énekelte már egy-egy borgőzös estén. A Purple Rain album Prince hatodik lemeze, 1984-ből.

A címadó dal önéletrajzi ihletésű bocsánatkérés, és persze remekül passzol a borongós napokhoz, az átázott ruhákhoz és a tócsák kerülgetéséhez.

Burt Bacharach & Hal David - Raindrops Keep Fallin' on My Head

Hullhat a fejemre az eső, amíg szabad vagyok – ha nagyon össze akarjuk foglalni Burt Bacharach és Hal David dalát, valahogy így lenne érdemes. Kell ennél optimistább dal? És kell ennél jobb betétdal?

A Raindrops Keep Fallin’ On My Head a Butch Cassidy és a Sundance Kölyök című filmhez készült, és épp olyan, mint a Paul Newman és Robert Redford által alakított két főhős, akiket szabadságuk visz előre, az esőn és a puskatűzön át. Ha utánozni szeretnénk őket, ajánlott az esőben biciklizés vagy az esernyő nélküli séta.