szerző:
hvg.hu

Lassan már csak machetével lehet közlekedni ebben a társadalmi dzsungelben – jut végletes következtetésre a kultúrharcon elszörnyedő, regényeiben Erdély múltját megíró Tompa Andrea.

“Eldöntöttem, hogy a 2018-as centenáriumi évben, amikor a trianoni döntés eltörléséért aluljárókban lehet aláírást gyűjteni, és egyre több revizionista hang van, következetesen Romániáról fogok beszélni a szülőföldemről szólva” – mondta a kolozsvári születésű író, Tompa Andrea a HVG hetilapnak adott interjúban.

Omerta című regénye, mely az ötvenesek évek Romániájában négy szereplő szemszögéből vizsgálja a diktatúra természetét, 2018-ban Libri-díjat kapott. Számára az derült ki, hogy a diktatúra előtt mindig egy másik diktatúra van:

Veszélyes – és ez mára is érvényes tapasztalat – magányos zsarnokot felelőssé tenni egy rendszerért.

Az alkotói folyamatról mesélve Tompa Andrea elárulta, hogy mikor a regényhez kutatott, állambiztonsági iratokat csak Romániában tudott “kicsit illegálisan” szerezni, Magyarországon ellehetetlenítette a bürokrácia szőrszálhasogatása.

Arról is beszélt, mennyire elkeseríti, “ahogyan a romániai magyarságot képviselő párt direkt módon támogatta ezt a magyar hatalmat”.

A kultúrharcosok még nem fedezték fel maguknak, bár attól tart, őt inkább nyárson sütögetnék. És bár nem mérgezi magát a karaktergyilkosságok tüzetes tanulmányozásával, lassan úgy érzi, ebben a társadalmi dzsungelben már csak machetével lehet közlekedni.

Az írónővel készült teljes interjút elolvashatja a friss HVG hetilapban!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!