szerző:
hvg.hu

Az 1979-ben, Vikidál Gyula énekessel alakult zenekar májusban lép fel a Barba Negrában.

Igazi supergroupként, a korszak legismertebb zenészeiből alakult 1979-ben a Dinamit, ami egy csapásra népszerű lett, ezt több százezres lemezeladások, és az óriási koncertre járó tömegek igazolták.

A zenekarban a P. Mobilból átcsábított Vikidál Gyula, a Skorpióból érkezett Papp Gyula, Szűcs Antal Gábor és Németh Gábor, valamint a Miniből igazolt Németh Alajos játszott. E felállásban három évet sem élt a Dinamit, ez alatt két albumot jelentetett meg (Dinamit, A híd).

A zenekart sokan „állami rockzenekarnak” titulálták, ám ezt ők tagadják. (Később kiderült az is, hogy Vikidál Dalos ügynök néven az állambiztonságnak jelentett rendszeresen.) Szűcs Antal Gábor egy interjúban úgy fogalmazott: „Mi akkor bementünk a hanglemezgyárba, természetesen rögtön tudtunk egy kislemezt csinálni, és azonnal jött ez, hogy „államilag támogatott zenekar vagyunk”. Mi nem voltunk azok. Mindegyikünk mögött volt múlt, és nem kevés lemez. A hanglemezgyár pedig mindig is üzleti alapon működik, tehát aki csinált már lemezt, és bizonyított, annak adtak lehetőséget újabbra.”

Rövid, de sikeres pályájuk végét azzal indokolták, hogy a szaksajtó tönkretette a zenekart.

 

2009-ben ugyan nem eredeti felállásban, de újjáalakult a csapat, 2010-ben új albumot adtak ki, mind a mai napig folyamatosan koncerteztek.

Május 24-én, egy koncert erejéig is összeáll az eredeti ötös a Barba Negra Trackben. A koncertet leginkább Németh Gábor dobos hozta össze. „Több mint tíz éve fogalmazódott meg bennem, hogy össze kellene hozni ezt a felállást. 1982 óta nem lehetett látni így ezt a zenekart, és nagy valószínűséggel ez az egyetlen egy alkalom lesz május 24-én Budapesten a Barba Negra Trackben. A próbák még nem kezdődtek el, de már beszélgetünk a dalokról, mi legyen a koreográfia, túl vagyunk egy fotózáson, nagyon komoly kétórás bulira készülünk.”

A Dinamit tehát 2019-ben újra eredeti felállásban lép színpadra. A különleges műsorban a 2009-ben újjáalakult formáció tagjai is részt vesznek, így a rajongók találkozhatnak Rudán Joe énekessel és az Eddából, P.Boxból, Beatricéből ismert Zselencz László basszusgitárossal is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kormánypárti hetilap meglepődött azon, hogy olvasói kiálltak a CEU mellett

A kormánypárti hetilap meglepődött azon, hogy olvasói kiálltak a CEU mellett

Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

Miniinterjút készítettek Orbánnal

Miniinterjút készítettek Orbánnal

A Kossuth téren letartóztatott CEU-hallgató szabadon engedését követelik a ma esti tüntetés szervezői

A Kossuth téren letartóztatott CEU-hallgató szabadon engedését követelik a ma esti tüntetés szervezői

Tarlós feljelentést tesz a befuccsolt e-jegyrendszer miatt

Tarlós feljelentést tesz a befuccsolt e-jegyrendszer miatt

Lenyűgöző fotó: elkészítette az első igazi szelfit a Marson állomásozó InSight

Lenyűgöző fotó: elkészítette az első igazi szelfit a Marson állomásozó InSight