szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Többségében nagyobb bevételt generálnak a mozikasszáknál azok a filmek, amelyeknek nők a főszereplői. A legnagyobb mozisikerek kivételek.

Az idén februárban hollywoodi celebek és önkéntes ügyvédek által, a bántalmazott és diszkriminált nőknek jogsegélyt nyújtó Time's Up nevű mozgalom és szervezet által publikált friss tanulmány jutott arra a megállapításra, hogy a női főszereplős filmek átlagban több bevételt hoznak, mint a férfi főszereplősök.

Összesen 350 olyan filmet vizsgáltak meg ehhez, amelyek 2014 januárja és 2017 decembere között a legnagyobb kasszasikereknek számítottak világszerte. Ezek között 254 filmet találunk, amelyeknek férfi főszereplője volt, és csak 105 film esetében említették első helyen a színésznők nevét a hivatalos sajtóanyagokon.

Ugyanakkor az is igaz, hogy bár a vizsgált időszakban a 10, 50 vagy százmilliós bevételt generáló filmek esetében a női főszereplős produkciók teljesítettek jobban a jegypénztáraknál (akár hatszázmilliós bevételt is generálva), de a legeslegnagyobb blockbusterek, amelyek egymilliárd dollár feletti bevételt hoztak, nem a női szereplőkkel vették le a közönséget a lábáról. 2014 és 2017 között mindössze 11 ilyen film készült, és az új Star Wars-filmekben, a Jurassic Worldben, a Bosszúállók: Ultron korában, vagy a Halálos iramban 8-ban sem kimondottan a nők a főszereplők.

Ezek a filmek viszont legalább mind átmentek a Bechdel-teszten, amely 1985 óta azt vizsgálja, hogy egy fikciós műben szerepel-e legalább két nő, akik a férfiakon kívül valami másról is beszélgetnek.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendkívüli mértékben zuhan a koraszülöttek száma a koronavírus-járvány miatt

Rendkívüli mértékben zuhan a koraszülöttek száma a koronavírus-járvány miatt

Közel 9,5 milliárd forint ment el a madárinfluenza miatti kártérítésekre idén

Közel 9,5 milliárd forint ment el a madárinfluenza miatti kártérítésekre idén

Az MNB nem vizsgálja a bitcoinos csalókat, pedig Csányi Sándorral is reklámoznak

Az MNB nem vizsgálja a bitcoinos csalókat, pedig Csányi Sándorral is reklámoznak