szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Claas Relotius nem várta meg, hogy megfosszák a német újságírói fórumtól kapott kitüntetésektől.

SMS-ben jelentette be a német Der Spiegel hírhamisítással vádolt újságírója, hogy visszaadja a német újságíró fórumtól kapott díjait – közölte csütörtökön a díjat odaítélő testület Hamburgban. Claas Relotius ezzel vélhetően elejét vette annak, hogy a szervezet megfossza őt a neves kitüntetésektől, amelyekből négyet is átvehetett az utóbbi években: 2013-ban, 2015-ben, 2016-ban és 2018-ban.

A német újságíró fórum, amely 2009 óta ítéli oda a díjait, megbotránkozva és dühösen nyilatkozott arról, hogy Relotius szinte kriminális energiával tévesztette meg a többi között a neves újságírókból és ismert írókból álló zsűri tagjait is. Az újságírót időközben a CNN is megfosztotta két, 2014-ben átadott díjától.

A Der Spiegel szerdán hozta nyilvánosságra, hogy a 33 éves, többszörösen díjnyertes újságírója szisztematikusan meghamisította cikkeit: személyeket, idézeteket és eseményeket talált ki vagy egy adott cikk létező főszereplőinek életútját változtatta meg írásaiban. Relotius 2011 óta mintegy 60 cikket írt a Der Spiegelnek, ezek közül szerinte 14 tartalmaz valótlanságokat. A német hírmagazin most azt vizsgálja, összesen hány cikkét hamisíthatta meg az újságíró.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fotók jöttek a dusnoki motoros tragédiáról

Fotók jöttek a dusnoki motoros tragédiáról

Jogellenes a Színművészeti dolgozóinak sztrájkja a Fővárosi Törvényszék szerint

Jogellenes a Színművészeti dolgozóinak sztrájkja a Fővárosi Törvényszék szerint

Szlávik: Nincs más választásunk, mint védekezni

Szlávik: Nincs más választásunk, mint védekezni