Hercsel Adél
Hercsel Adél

Fontosnak tartom, hogy mi, papok mind magunkkal szemben, mind kifelé a lehető legőszintébbek legyünk, és vállaljuk, hogy nekünk is vannak problémáink - vallja Hodász András katolikus pap, aki szókimondó videóblogjával vált széles körben ismertté. A HVG portréja.

„A szüleim eleinte sokkot kaptak, amikor 26 évesen bejelentettem, hogy otthagyom a katedrát, mert Isten papnak hív” – mondja a most 37 éves atya, Hodász András , akit két év szolgálat után most helyeztek át a kispesti plébániáról Angyalföldre.

Háromgyerekes, „klasszikus keresztény családból” származik. Szülei egy kis faluból költöztek Budapestre. „A vallásosságuk miatt a szüleimnek nem volt könnyű életük. Hitoktató édesanyám a rendszerváltás után, majdnem nyugdíjasan szerzett diplomát. Édesapám, aki szintén nem járhatott egyetemre, gyári munkás volt a Ganzban, majd 89-ben saját vállalkozásba kezdett. Jelenleg a két bátyám viszi a családi céget.”

Bár korábban is vonzotta a papi hivatás, az érettségi után mégis a Pázmány Péter Egyetem magyar–kommunikáció szakára jelentkezett, majd a Budapesti Ward Mária Gimnázium tanára lett. „A szüleim féltettek a karrierváltástól, mert papként folyton a figyelem középpontjában vagyunk. Látványosat lehet alkotni, ahogy bukni is.”

Eleinte nehezen szokta meg a szigorú napirenddel járó papi hivatást, krízist okozott neki feladni a világi életet is, amiben megvolt mindene, barátnő, önálló egzisztencia, autó, saját lakás. „Mindig is nagy társadalmi életet éltem, ezek után hat évre beköltöztem egy rendkívül zárt intézménybe, ahol a napokat csengetési rend szabályozza. Az egésznek férfi-tornaöltöző jellege volt.” A papi szeminárium után elöljárói kiküldték Rómába két évre továbbképzésre, ahol az angol, a francia, a héber, a latin és az ógörög mellé megtanult olaszul is.

Kevés szabadidejében próbál minél többet olvasni, a pszichológiai és a lelkiségi szakirodalom mellett Rejtő-féle ponyvával kapcsolódik ki. A prédikáció szövege többnyire futás közben vagy a konditeremben születik.

Hodász András
©

HVG: Papot ennyit szexről beszélni még sosem hallottam. Lassan szexuálpszichológiai praxist nyithatna. Ennek mi az oka?

Hodász András: A katolikus egyháznak tíz parancsolata és rengeteg más erkölcsi szabálya van. Közülük a szexualitás témaköre érinti a legtöbbünket a leghúsbavágóbban. Például a „Ne lopj!” betartása, legalábbis lakossági szinten, általában nem akkora kihívás, mint mondjuk megállni a házasságtörést, vagy belső meggyőződéssé tenni az esküvő előtti tisztaságról szóló egyházi tanítást. Az utóbbi a pappá szentelésem előtt számomra is komoly dilemmát jelentett.

HVG: A politika a második kedvenc témája. Pécsi pap kollégáját felfüggesztették, miután a vlogjában megkérdezte, kicsoda Habony Árpád. Nem fél, hogy ön is így jár?

H. A.: Papként nagy cég képviselői vagyunk, és ha szembemegyünk a cég elveivel, és most nem feltétlenül a politizálásra gondolok, hanem például elsikkasztjuk a perselypénzt, az egyháztól első körben figyelmeztetéseket kapunk. Ha ezekre sem reagálunk, felfüggesztenek, végső esetben kirúgnak. Az inkvizíció már nem ragyog régi fényében, a látványosabb megoldásokat mára elhagytuk a politikai korrektség és a cukiságkampány jegyében.

©

HVG: Elviccelte a kérdésemet. Szóval van B terve, ha mégis rossz fát tenne a tűzre?

H. A.: Amíg a kötelékében vagyok, addig az egyháznak kötelessége gondoskodni a megélhetésemről. Ha felfüggesztenek, akkor is. Kirúgás esetén viszont már nem. Akkor jön jól, ha az embernek van más diplomája is a teológiai mellett.

HVG: Papként anyagi értelemben kiegyensúlyozott életet él, nem kényelmesíti el túlságosan?

H. A.: Népszerű tévhit, hogy az állam pénzén élő egyház milyen jól tartja a papjait. Hivatalosan nem is lehet önálló keresetünk, nekem sincs. Amit a hívek vasárnap bedobnak a perselybe, a fix egyházi bértábla alapján abból költhetek kajára, benzinre, reverendára. Továbbá ebből gazdálkodjuk ki a plébánián a házvezetőnő, az irodista, a sekrestyés és a gondnok fizetését is. A nyár ezért nehéz időszak, mert a balatoni plébániák kivirágoznak, a budapestiek, ahol én is szolgálok, pedig alig bírják kikalkulálni a saját működésüket. Ilyenkor meg kell húzni a nadrágszíjat.

©

HVG: Említette a reverendát. Mennyire uniformisfetisiszta?

H. A.: Meglehetősen. Miután kispapként először fölvettem, abban feszítettem éjjel-nappal. Máig nagyon szeretem viselni. Amikor „papos” dolgokat csinálok, például hittanórát tartok, misézek, illetve ha temetni megyek, akkor is reverendában ülök a motorra. Az esti sörözésnél és mozizásnál a barátokkal viszont már nem viselem.

HVG: Úgy tűnik, lubickol a papszerepben. Viszont a videóblogjában beszél a hivatása árnyékos oldalairól is. Például bevallotta, hogy papnak lenni karácsonykor a legnehezebb. Miért?

H. A.: Nagyon fontosnak tartom, hogy mi, papok mind magunkkal szemben, mind kifelé a lehető legőszintébbek legyünk, és vállaljuk, hogy nekünk is vannak problémáink. Például karácsonyeste, amikor mindenki a családjával van, te egyedül ülsz, nézed a plébánia négy falát, és eszed a maradékot a hűtőből. Cserébe amikor házasembereket gyóntatok, sűrűn felsóhajtok magamban, hogy „ó, áldott cölibátus”. Érdekes, hogy a cölibátust általában sosem a papok akarják eltörölni.

HVG: Olyannyira komolyan veszi a „pap is ember” felfogást, hogy szinte kiteregeti a nyilvánosság elé az intim szféráját. Volt már olyan, hogy utólag azt mondta, ezt már nem kellett volna?

H. A.: Volt, persze. Az intim szféra feltárását az egyházunk egyik legnagyobb küzdelme motiválja, az, hogy nincsen igazán bensőséges, valódi kapcsolata a hívekkel. Ezért például a prédikációt a miséken olyan közvetlenül mondom, mintha pizza és sör fölött ülnénk. Számomra a humor is nagyon fontos eszköz a hívők megszólítására.

©

HVG: Prédikál, tanít, ír, videózik, nyilatkozik. Lehet személyiségtorzító ereje annak, ha valaki folyton a megmondóember szerepében van?

H. A.: Sajnos igen, ezért az utóbbi időben picit vissza is vettem, és a nyarat arra használtam, hogy átgondoljam, mennyire ragadott el ez a szerep, és idegenített el attól, aki valójában vagyok. Nem vallana túl nagy bölcsességre, ha azt gondolnám magamról, hogy nincs semmiféle narcisztikus elhajlásom, és nem élvezem a megkülönböztetett figyelmet. A blogban és a vlogban lehet, hogy szenvedélyesen megmondom a tutit, hajlamos vagyok kiosztani embereket, viszont a gyónás és a lelki vezetés közben azt szeretném megtudni, mi zajlik a másikban, hol akadt el, hol tudom segíteni. Nem az a feladatom, hogy ítélkezzek emberek felett, hanem hogy segítsek nekik látni a tetteiket Isten szemével.

HVG: Részben emiatt vett vissza a választások óta a nyilvános politizálásból?

H. A.: Igen. Ezt alapvetően a belső kontrollom diktálja, de mint más kollégák, mi, papok is beszélgetünk egymással. Amikor viszont közéletről nyilatkoztam, ott és akkor lelkiismereti alapon meg voltam győződve arról, hogy nekem ezekbe a témákba bele kell állnom, nem maradhatok csendben. Kötelességem arról beszélni, ami a híveket, az embereket foglalkoztatja, legyen ez a szex, a közélet vagy a menekültkérdés. Az egyháznak mindegyikről van tanítása.

HERCSEL ADÉL

A portréinterjú eredetileg a HVG 2018/35., augusztusi számában jelent meg. Hodász András szeptemberben ideiglenesen megszakította a vlogolást a 777blogo.hu-n.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

Székesfehérvár polgármestere meglátta, mivé lettek a közbeszerzések

Székesfehérvár polgármestere meglátta, mivé lettek a közbeszerzések

Szomorkodhatnak az amerikaiak, soha nem látott áremelés jön a Netflixnél

Szomorkodhatnak az amerikaiak, soha nem látott áremelés jön a Netflixnél

Hétfőig kell dönteniük a Honvédkórház dolgozóinak, vállalják-e a honvédelmi státuszt

Hétfőig kell dönteniük a Honvédkórház dolgozóinak, vállalják-e a honvédelmi státuszt

Citromleveket vizsgált a Nébih, és megmondta, melyik a tuti

Citromleveket vizsgált a Nébih, és megmondta, melyik a tuti

Brexit: nem tesz új ajánlatot az EU, ehelyett saját polgárait nyugtatja

Brexit: nem tesz új ajánlatot az EU, ehelyett saját polgárait nyugtatja