szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Isztambulban adták át az erről szóló dokumentumot.

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka vasárnap Isztambulban átadta Epifanij metropolitának, az önálló (autokefál) ukrán ortodox egyház fejének az egyház elismeréséről aláírt hivatalos dokumentumot(tomosz).

A dokumentum átadására az isztambuli Szent György-székesegyházban került sor, az Urunk megjelenése (vízkereszt) ünnepén tartott liturgia után. Ugyanitt írta alá I. Bartholomeosz szombaton az ukrán ortodox egyháznak az orosz ortodox egyháztól való elszakadását szentesítő okiratot.

Az ökumenikus pátriárka a tomoszban felhívta a többi autokefál ortodox egyházat, hogy ismerjék el az új autokefál egyházat, és nevezzék azt "legszentebb ukrán egyháznak". A dokumentum szerint az új egyház működési területe Ukrajnára korlátozódik, azon kívül nem alapíthat egyházközségeket.

A hvg.hu korábban arról számolt be, hogy a döntés az ukrán egyházat is megosztja, a Moszkvától való elválás tovább növeli az egyébként is rossz viszonyban lévő két ország közötti feszültséget.

Az ukrán egyház függetlenedése  az után vett új lendületet, hogy Oroszország 2014-ben annektálta az Ukrajnához tartozó Krímet. Miközben ezrek gyűltek össze Kijevben, hogy támogatásukról biztosítsák az önálló egyház megalapítását, az ukrán ortodoxok egy része úgy döntött, hű marad Moszkvához, s továbbra is Kirill pátriárkát ismeri el egyházfőként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tavaly több áramot termeltek megújuló forrásból Európában, mint fosszilis tüzelőanyagokból

Tavaly több áramot termeltek megújuló forrásból Európában, mint fosszilis tüzelőanyagokból

Leggazdagabb futballklubok: a Barcelona egy hajszállal előzi a Real Madridot

Leggazdagabb futballklubok: a Barcelona egy hajszállal előzi a Real Madridot

Hiába a világjárvány, környezettudatosabbak nem igazán lettek a magyarok

Hiába a világjárvány, környezettudatosabbak nem igazán lettek a magyarok