szerző:
hvg.hu

Az egykori műgyűjtő leszármazottainak keresetét Amerikában is elutasították.

Nem perelhetik a magyar kormányt az Egyesült Államok bíróságain egy neves zsidó műgyűjtő örökösei – döntött az amerikai legfelsőbb bíróság egy hétfői döntésében az AP beszámolója szerint.

Az 1934-ben elhunyt Herzog Mór Lipót báró kollekciója a fénypontján összesen mintegy 2500 darabból állt, felesége 1940-ben bekövetkezett halála után pedig a három gyermeke örökölte. A második világháború és a zsidóüldözések következtében a gyűjtemény szétforgácsolódott, a náci megszállást követően számos darabját pedig a magyar állam foglalta le, azok magyar múzeumokba kerültek, az örökösök szerint azonban csak letétbe.

A család szerint mintegy 40, összesen több millió dollárt érő festményről van magyar állami tulajdonban, és bár 1997-ben a család megállapodott a magyar kormánnyal abban, hogy az visszaszolgáltat a báró volt festménygyűjteményéből egytucatnyit az Amerikában élő leszármazottaknak, cserébe a leszármazottak pedig néhányat felajánlanak Magyarországnak, ez azóta sem történt meg.

A család már jó ideje peres úton próbálja visszaszerezni a műkincseket három magyar állami múzeumtól és egy egyetemtől: először Magyarországon indítottak pert 10 festmény miatt, de a Fővárosi Ítélőtábla 2008-ban úgy döntött, hogy azok a magyar állam tulajdonát képezik, és jogerősen elutasította a keresetet.

Ezután fordultak 2010-ben az amerikai bíróságokhoz, a magyar állam kérésére azonban megvizsgálták, hogy egyáltalán illetékesek-e ilyen ügyekben. Az amerikai legfelsőbb bíróság most kimondta, hogy nem, a Herzog-örökösök nem perelhetik a magyar kormányt az amerikai bíróságokon.

A gyűjteményben El Greco, id. Lucas Cranach, Zurbarán, Van Dyck, Velázquez, Renoir, Monet és mások alkotásai, továbbá bútorok, faliszőnyegek, szobrok vannak, a Herzog-örökösök által követelt alkotásokat jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában, a Szépművészeti Múzeumban, az Iparművészeti Múzeumban, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen őrzik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kézilabda-vb: két meccset biztosan kihagy a válogatott egyik legjobbja

Kézilabda-vb: két meccset biztosan kihagy a válogatott egyik legjobbja

Meghosszabbították a csengeri örökösnő letartóztatását, és újabb házkutatást tartottak nála

Meghosszabbították a csengeri örökösnő letartóztatását, és újabb házkutatást tartottak nála

Mozgáskorlátozottakat átverő cégekre csapott le a GVH

Mozgáskorlátozottakat átverő cégekre csapott le a GVH

Hollik Istvánt jelöli elhunyt képviselője helyére a Fidesz

Hollik Istvánt jelöli elhunyt képviselője helyére a Fidesz

Lavina zúdult egy szállodára és egy vendégházra Ausztriában

Lavina zúdult egy szállodára és egy vendégházra Ausztriában

Habonnyal és Mészárossal is kesztyűs kézzel bántak a Tarjányi-féle Zoomnál

Habonnyal és Mészárossal is kesztyűs kézzel bántak a Tarjányi-féle Zoomnál