szerző:
hvg.hu

Bár az amerikai legfelsőbb bíróság a magyar állam ellen indított keresetet elutasította, a múzeumokat továbbra is perelhetik Amerikában a Herzog-örökösök.

Mint hétfőn beszámoltunk róla, az amerikai legfelsőbb bíróság kimondta, hogy Herzog Mór Lipót báró egykori zsidó műgyűjtő örökösei nem perelhetik az Egyesült Államokban a magyar államot a holokauszt során elkobzott, és azóta állami tulajdonban lévő műtárgyakért.

A műkincsek ügye azonban továbbra sem zárult le, a családot képviselő ügyvéd, Sheron Korpus, a Kasowitz Benson Torres iroda kollégája a Napi.hu kérdésére ugyanis elmondta, hogy a magyar állam mellett a Szépművészeti Múzeum is alperes a washingtoni bíróság előtt folyamatban lévő eljárásban, az amerikai legfelsőbb bíróság hétfői állásfoglalása pedig csak a magyar állam perelhetőségét zárta ki, a műkincsekkel rendelkező múzeumokét egyáltalán nem.

Vagyis, bár az állammal nem pereskedhetnek, az egykori Herzog-kollekció darabjait birtokló múzeumokkal igen, a Herzog-örökösök által követelt alkotásokat pedig jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában, a Szépművészeti Múzeumban, az Iparművészeti Múzeumban, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen őrzik. A perek így folytatódni fognak.

Az 1934-ben elhunyt Herzog Mór Lipót báró kollekciója a fénypontján összesen mintegy 2500 darabból állt, felesége 1940-ben bekövetkezett halála után pedig a három gyermeke örökölte. A második világháború és a zsidóüldözések következtében a gyűjtemény szétforgácsolódott, a náci megszállást követően számos darabját pedig a magyar állam foglalta le, azok magyar múzeumokba kerültek, az örökösök szerint azonban csak letétbe. A család már jó ideje mintegy 40, összesen több millió dollárt érő festményért pereskedik.

A Napi.hu írásban megkereste Ronald S. Laudert, a Zsidó Világkongresszus és a Commission for Art Recovery (CAR) elnökét is – ez utóbbi szervezet a restitúció, vagyis az elrabolt műkincsek visszaadását szorgalmazza és jogi segítséget ad a kárvallott családoknak a világszerte folyó perekben –, aki azt válaszolta, hogy "rendkívül kiábrándító", hogy 20 év elteltével Magyarország eljárástechnikai kifogásokra hivatkozva még mindig nem tartja be a zsidó műkincsek visszaadására vonatkozó elveket, és továbbra is megtagadja, hogy visszaszolgáltassa a jogos tulajdonosoknak azokat a műalkotásokat, amelyeket a holokauszt során jogtalanul és embertelen körülmények között koboztak el a magyar zsidóktól.

"Biztos vagyok benne, hogy az illetékes bíróság nem huny szemet afelett, hogy a magyar állam hasznot húzzon a népirtás bűncselekményéből. Ugyanakkor őszintén remélem, hogy a magyar államot nem bírósági úton kell rákényszeríteni arra, hogy végre-valahára visszaszolgáltassa azokat a műalkotásokat, amelyek sosem képezték a magyar állam vagy a magyar múzeumok tulajdonát, hanem az ország magától hozza meg a morális szempontból egyedül helyes döntést" – írta Lauder.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Sokkoló: olyan meleg volt két napon át, hogy belehalt egy állatfaj jelentős része

Sokkoló: olyan meleg volt két napon át, hogy belehalt egy állatfaj jelentős része

Kihallgatták a férfit, aki szidta az Echo TV stábját

Kihallgatták a férfit, aki szidta az Echo TV stábját

Szánkókat osztott a Momentum

Szánkókat osztott a Momentum

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó