szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár az amerikai legfelsőbb bíróság a magyar állam ellen indított keresetet elutasította, a múzeumokat továbbra is perelhetik Amerikában a Herzog-örökösök.

Mint hétfőn beszámoltunk róla, az amerikai legfelsőbb bíróság kimondta, hogy Herzog Mór Lipót báró egykori zsidó műgyűjtő örökösei nem perelhetik az Egyesült Államokban a magyar államot a holokauszt során elkobzott, és azóta állami tulajdonban lévő műtárgyakért.

A műkincsek ügye azonban továbbra sem zárult le, a családot képviselő ügyvéd, Sheron Korpus, a Kasowitz Benson Torres iroda kollégája a Napi.hu kérdésére ugyanis elmondta, hogy a magyar állam mellett a Szépművészeti Múzeum is alperes a washingtoni bíróság előtt folyamatban lévő eljárásban, az amerikai legfelsőbb bíróság hétfői állásfoglalása pedig csak a magyar állam perelhetőségét zárta ki, a műkincsekkel rendelkező múzeumokét egyáltalán nem.

Vagyis, bár az állammal nem pereskedhetnek, az egykori Herzog-kollekció darabjait birtokló múzeumokkal igen, a Herzog-örökösök által követelt alkotásokat pedig jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában, a Szépművészeti Múzeumban, az Iparművészeti Múzeumban, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen őrzik. A perek így folytatódni fognak.

Az 1934-ben elhunyt Herzog Mór Lipót báró kollekciója a fénypontján összesen mintegy 2500 darabból állt, felesége 1940-ben bekövetkezett halála után pedig a három gyermeke örökölte. A második világháború és a zsidóüldözések következtében a gyűjtemény szétforgácsolódott, a náci megszállást követően számos darabját pedig a magyar állam foglalta le, azok magyar múzeumokba kerültek, az örökösök szerint azonban csak letétbe. A család már jó ideje mintegy 40, összesen több millió dollárt érő festményért pereskedik.

A Napi.hu írásban megkereste Ronald S. Laudert, a Zsidó Világkongresszus és a Commission for Art Recovery (CAR) elnökét is – ez utóbbi szervezet a restitúció, vagyis az elrabolt műkincsek visszaadását szorgalmazza és jogi segítséget ad a kárvallott családoknak a világszerte folyó perekben –, aki azt válaszolta, hogy "rendkívül kiábrándító", hogy 20 év elteltével Magyarország eljárástechnikai kifogásokra hivatkozva még mindig nem tartja be a zsidó műkincsek visszaadására vonatkozó elveket, és továbbra is megtagadja, hogy visszaszolgáltassa a jogos tulajdonosoknak azokat a műalkotásokat, amelyeket a holokauszt során jogtalanul és embertelen körülmények között koboztak el a magyar zsidóktól.

"Biztos vagyok benne, hogy az illetékes bíróság nem huny szemet afelett, hogy a magyar állam hasznot húzzon a népirtás bűncselekményéből. Ugyanakkor őszintén remélem, hogy a magyar államot nem bírósági úton kell rákényszeríteni arra, hogy végre-valahára visszaszolgáltassa azokat a műalkotásokat, amelyek sosem képezték a magyar állam vagy a magyar múzeumok tulajdonát, hanem az ország magától hozza meg a morális szempontból egyedül helyes döntést" – írta Lauder.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zöld rendszám és 394 lóerő: itt az új BMW 545e

Zöld rendszám és 394 lóerő: itt az új BMW 545e

2035-re teljesen elolvadhat az északi-sarki jégtakaró

2035-re teljesen elolvadhat az északi-sarki jégtakaró

Jövő szerdán játszik a Fradi a BL-ben

Jövő szerdán játszik a Fradi a BL-ben