szerző:
hvg.hu

A mai belpolitikai környezetben provokatívan Európa-párti pályázattal nyerte el a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet a kormánypárti vezetésű Veszprém.

Túllépni az előítéleteken, a tradíciókon és a bizalmatlanságon, nyitottnak lenni a sokféleségben rejlő értékek megismerésére és elfogadására. Cseppet sem magától értetődő Magyarországon, hogy ezekre, a Nyugat-Európában amúgy teljesen természetes alapelvekre épülő kulturális koncepcióra alapozott pályázatot adott be a kormánypárti vezetésű Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím odaítéléséről döntő nemzetközi zsűrinek.

A sajtó ugyan hírt adott arról, hogy 2023-ban Veszprém adhat otthont a rendezvénysorozatnak, ám valószínűleg kevesen vették a fáradtságot, hogy belenézzenek a nyertes pályázatba. Így elsikkadt az, amit a a pályázat áttanulmányozásakor a HVG kiszúrt: az EKF-koncepció olyan meglepő megállapításokat tartalmaz, amelyek – különösen az Orbán-kormány nézeteinek tükrében – nyílt kiállásnak számítanak az Európai Unió közös értékei mellett.

Már maga az a szándék, hogy „az értékek, az értékkészletek sokféleségét hangsúlyozó dialógust kezdeményezünk, hogy képesek legyünk túllépni a nemzeti és európai narratívák kettősségén”, élesen szemben áll a kormánypropagandából unalomig ismert szólamokkal. Az pedig végképp, hogy „meg kell tanulnunk, hogyan kezelhetjük a sokféleséget, legyen szó akár emberek, akár világnézetek, akár gondolatok sokféleségéről”.

A koncepciónak talán a legőszintébb vallomásai azok a mondatok, amelyekben a szerzők – annak kapcsán, hogy „erősíteni kell az európai polgárokban a közös kulturális térhez tartozás érzését” – arról írnak, hogy „semmiképp nem hallgathatjuk el azt a kilométerekről látszó, ordító ellentmondást, hogy miközben pályázunk, Magyarország egyszersmind az európai nyáj legfeketébb báránya”.

A veszprémi pályázati koncepció érdekességeiről bővebben az e heti HVG-ben olvashat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szlovéniában terjeszkedne az OTP

Szlovéniában terjeszkedne az OTP

Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt

Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt

Olyan ígéretes A tanár második évada, mint egy oktatási reform

Olyan ígéretes A tanár második évada, mint egy oktatási reform

Most a Westendben videózták le Gruevszkit

Most a Westendben videózták le Gruevszkit

Letartóztatták a férfit, aki láncfűrésszel vágta meg szomszédja arcát

Letartóztatták a férfit, aki láncfűrésszel vágta meg szomszédja arcát

100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről

100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről