szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Akár három évig tartó börtönbüntetéssel és 50 ezer hongkongi dolláros (csaknem egymillió-nyolcszázezer forint) pénzbírsággal sújtaná Hongkong a kínai himnusz iránti tiszteletlenséget.

A törvény értelmében bárkit meg lehetne büntetni, akit bíróság a himnusszal szembeni nyilvános és szándékos tiszteletlenség vádjában bűnösnek talál, és azt is, aki kereskedelmi célra használja fel a nemzeti jelképet.

Ha a különleges közigazgatási terület törvényhozása elfogadja az erről szóló, szerdán beterjesztett törvényjavaslatot, a hongongi futballszurkolók többet nem pfujolhatnak a mérkőzések előtt felhangzó kínai himnuszra, ami a 2014-es hongkongi demokráciatüntetések óta gyakran előfordult sporteseményeken.

A törvény továbbá arra kötelezné a diákokat – beleértve a külföldieket is –, hogy tanulják meg a himnuszt.

A törvényjavaslat ellenzői azzal érvelnek, hogy szinte lehetetlen lenne ellenőrizni az előírás betartását, és szerintük a nemzeti érzelmek nem a jogszabályokon múlnak. A támogatók szerint viszont a javaslat a nemzeti méltóság felett őrködik majd.

Hongkongot az Egyesült Királyság több mint 150 évig tartó uralom után, 1997-ben adta vissza Kínának, azonban sokan az új generáció tagjai közül ma is elsősorban hongkonginak, nem pedig kínainak érzik magukat.

A szárazföldi Kínában egy hasonló törvényt már 2017-ben elfogadtak, és hasonló jogszabály van Szingapúrban, Malajziában és Thaiföldön is. Hasonló javaslaton gondolkodnak a szintén különleges közigazgatási területnek minősülő Makaón is; a volt portugál gyarmat 1999-ben került vissza Kína fennhatósága alá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Abból nem indulhatok ki, hogy a magyar kormányfő bukásához szeretnék hozzájárulni átütő erejű drámával”

„Abból nem indulhatok ki, hogy a magyar kormányfő bukásához szeretnék hozzájárulni átütő erejű drámával”

Merkely Béla felépült és újra gyógyít

Merkely Béla felépült és újra gyógyít

Bürokratikus akadálypálya vár a táppénzt igénylőkre, épp ideje, hogy ez változzon

Bürokratikus akadálypálya vár a táppénzt igénylőkre, épp ideje, hogy ez változzon