szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A magyar vallásos könnyűzenének van már díja, rádiója és most már állami támogatása is.

A kormányfő nagyvonalú döntésének köszönhetően a kabinet az idén és jövőre is 950 millió forinttal támogatja a "vallásos alkotói kiteljesedést segítő rendszerek kialakítását és fenntartását", és további 800 millió forintot áldoz az ilyen zene "kiteljesedését segítő rendszerekre". Ez az összeg jóval nagyobb, mint amit a Hangfoglaló projekt keretében az állam a félamatőr, amatőr zenészek támogatására áldoz, tartalmi megkötés nélkül. A Nemzeti Kulturális Alap égisze alatt futó programra ugyanis 500 millió forint áll rendelkezésre.

A vallásos könnyűzenét támogató rendelet a Kárpát-medencében élő valamennyi magyar együttesre vonatkozik. Rétvári Bence szerint azért érdemes a keresztény könnyűzenét játszó zenekarokat támogatni, fellépési lehetőségekhez őket hozzásegíteni, mert a zenéjük közösségformáló erővel bír, és a vallásos hagyományok megőrzésében fontos szerepet játszhat.

Az állami támogatással működő egyházi zenekarok megjelenése azonban gyökeres változást jelent ahhoz képest, hogy eddig az ilyen templomi vagy gyülekezeti szolgálat önkéntes alapon működött.

A vallásos könnyűzene elismerésére egyébként három évvel ezelőtt létrehoztak már egy díjat (Szikra-díj), terjesztésére pedig elindult idén a Manna rádió, amelynek egyik arca, műsorvezetője Prekopa Donát, Felház mozgalom másik alapítója a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár mellett. A rádiónak a Gospel Közhasznú Alapítvány a tulajdonosa.

A témáról bővebben a HVG e heti lapszámában olvashat:

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt

A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt

Gyál polgármestere úgy döntött, hogy milliókkal jutalmazza magát

Gyál polgármestere úgy döntött, hogy milliókkal jutalmazza magát

Montenegró és Szerbia kölcsönösen kiutasította egymás nagykövetét

Montenegró és Szerbia kölcsönösen kiutasította egymás nagykövetét