szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A francia új hullám egyetlen női rendezője 90 éves volt.

Otthonában, családja és barátai körében hunyt el Agnès Varda, a francia új hullám egyetlen női rendezőjeként számon tartott alkotó. A 90 éves korában meghalt rendező és forgatókönyvíró halálhírét az AFP közölte, Varda családja pedig egy szűkszavú nyilatkozatban erősítette meg a hírt. A család azt írta, hogy Agnès Varda csütörtökön éjjel halt meg, rákos volt.

A belgiumi születésű Varda François Truffaut és Jean-Luc Godard kortársa volt, életének nagy részében Franciaországban alkotott. Filmjeiben,  fotóin és installációiban a szociális és a feminista témákra koncentrált, realista megközelítésmódjáról ugyanúgy ismert volt, mint a kísérletező stílusáról. Számos dokumentumfilmet és esszéfilmet is készített. A legjelentősebb ezek közül A guberálók és én (Les Glaneurs et la glaneuse, 2000), amit több díjjal is elismertek.

2018-ban Oscar-díjra jelölték az Arcélek, útszélek című filmjéért, amely egy nagyon személyes hangvételű dokumentumfilm és egy a francia vidéken játszódó road movie keveréke, főszerepben Vardával és az akkor 33 éves francia fotóssal és street artisttal, JR-ral.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rekordévet zárt Orbán Viktor öccsének korábbi cége

Rekordévet zárt Orbán Viktor öccsének korábbi cége

A nagykörúti biciklisáv megtartását javasolja a Magyar Kerékpárosklub

A nagykörúti biciklisáv megtartását javasolja a Magyar Kerékpárosklub

Meghalt Bácskai Lauró István, a Keménykalap és krumpliorr rendezője

Meghalt Bácskai Lauró István, a Keménykalap és krumpliorr rendezője