szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Eltemették Baló György szerkesztő-műsorvezetőt, a búcsúbeszédet Braun Róbert mondta.

Végső nyugalomra helyezték Baló György Pulitzer-emlékdíjas, Prima Primissima Díjas újságírót, televíziós műsorvezetőt szombaton Budapesten. Családja, barátai, pályatársai és tisztelői búcsúztak Baló Györgytől a Farkasréti temetőben. Baló György 1947. június 14-én, Budapesten született. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett magyar-angol-német szakon.

A Magyar Televízió (MTV) külpolitikai szerkesztőségében dolgozott 1975-től, valamint a Mozgó Világ munkatársa is volt; 1989-ben a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöki tisztségét töltötte be. Később, 2000-től az MTV műsorvezetőjeként, majd 2002-től 2006-ig kulturális igazgatójaként dolgozott, 2002-2003 között A hét főszerkesztője volt. 2009-ben a Magyar Rádió Kossuth adóján a 180 perc című reggeli műsort vezette, majd 2010-től 2012-ig az MTV főszerkesztői posztját töltötte be.

Baló Györgyöt 1982-ben Rózsa Ferenc-díjjal, 1988-ban Balázs Béla-díjjal, 1991-ben Pulitzer-emlékdíjjal, 2017-ben Prima Primissima Díjjal tüntették ki.

Életének 72. évében, március 18-án hunyt el, méltósággal viselt, hosszú betegség után, szerettei körében.

Az Indexen közben megjelent annak a búcsúbeszédének szerkesztett változata, amelyet Braun Róbert volt politikai tanácsadó, a bécsi Institute for Advanced Studies vezető kutatója mondott el, Baló. Hetvenegy. Köszönjük. címmel.

Braun arról beszélt, "egy híján harminc szabad év jutott neki, (...) komoly ember volt már 1990-ben, a szabadság szilveszterén, ahogy ő fogalmazott az első választási műsorban. Talán kezdettől erre készült: szabad választási műsort csinálni. Mikor eljött az idő, megcsinálta. (...) Az egyetlen ember volt a kamera túloldalán, aki a székhez tudta láncolni a nézőt, bármiről legyen is szó. Annak az embernek az igazsága érdekelte, aki vele szemben ült. Larry King volt ilyen, talán Cronkite, de őt csak archív felvételen láttam."

Braun szerint a rendszerváltás legnagyobb botránya az volt, ahogyan elcsalták a tévéjét. "Ment műsort csinálni tovább. Minden csatát megnyert, a háborút mégis elvesztettük. Nem lett szabadság, nem lett tájékozott polgár. Mielőtt fasisztázni kezdünk – nem a maiak bűne ez. Épp ellenkezőleg. Azért lehet ma Magyarország olyan, amilyen, mert elbuktunk a szabadságért, autonómiáért, a tisztességes és igazságos közösség megteremtéséért való küzdelemben."

Arról is beszélt, Baló megvetette a középszert, szenvedélyesen szerette a feleségét, Morvai Krisztinát és a gyerekeit, rettenthetetlen volt és kívülről elpusztíthatatlan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy fiatal pár halt meg a zalai balesetben

Egy fiatal pár halt meg a zalai balesetben

Egyes tudósok szerint medúzát kellene halak és tenger gyümölcsei helyett ennünk

Egyes tudósok szerint medúzát kellene halak és tenger gyümölcsei helyett ennünk

376 éven át nem tudták, hol van, most megtalálták az elsüllyedt hajó roncsait

376 éven át nem tudták, hol van, most megtalálták az elsüllyedt hajó roncsait