szerző:
hvg.hu

Rekordszámú, összesen 326 997 nevezés érkezett a világ 195 országából az év egyik legfontosabb fotós eseményére, az idei Sony World Photography nemzetközi fotópályázatra. A nyerteseket – a tíz professzionális kategória győzteseinek és döntőseinek névsorát – a londoni díjátadó gálán hirdették ki.

A verseny idén négy kategóriában zajlott: a Professzionális pályázatra több fotóból álló portfóliót lehetett küldeni, a Nyílt versenyre egyéni képekkel lehetett nevezni, az Ifjúsági kategóriában a 12 és 19 közöttiek küldhettek fotókat a világ minden tájáról, a Diákok versenyét pedig fotográfia szakos hallgatók számára írták ki.

A Professzionális kategóriában első helyezést elért Five Degrees című sorozat alkotója, az olasz Federico Borella vehette át Az Év fotósa elismerést és a vele járó 25 ezer dolláros pénznyereményt. A zsűri tetszését a fényképek érzékenysége és kiváló technikai megvalósítása mellett a képsorozat témája nyerte el, amely egy globális problémára hívja fel a figyelmet.

A Sony World Photography Awards egy olyan globális platform, amely részletes betekintést nyújt a kortárs fotóművészet kulisszái mögé. A fotópályázat már ismert és feltörekvő fotósoknak egyaránt kiváló lehetőséget nyújt, hogy munkáikat széles közönség előtt bemutathassák. Az idei győztesek kiválasztásakor a zsűri számára fontos szempont volt, hogy a képek milyen módon értelmezik és tükrözik vissza a mindennapi életet és a világot alapjaiban befolyásoló problémákat.

A képsorozat a dél-indiai Tamilnádu állambeli mezőgazdasági közösségben elkövetett öngyilkosságokat dolgozza fel és az elmúlt 140 év legsúlyosabb aszálya okozta elkeseredettséget tükrözi.

„Olvastam egy Berkeley Egyetemen született tanulmányról, amely a klímaváltozás és az öngyilkossági ráták közötti összefüggéseket vizsgálta. Felvettem a kapcsolatot Tamma Carltonnal, a kutatás szerzőjével, majd az Indiai Gazdálkodók Szövetségével is. Kíváncsi voltam, ezek az összefüggések hogyan hatottak a területre és a mezőgazdasági közösségre, a családokra" – mondta Borella.

Becslések szerint 59 300 gazda öngyilkossága tulajdonítható a klímaváltozásnak az elmúlt 30 évben, ám a hőmérséklet még tovább és tovább emelkedhet. Koncentrált kormányzati beavatkozás nélkül a globális felmelegedés azonban még több öngyilkossághoz vezethet Indiában. De mi vezeti a gazdákat erre a szélsőséges cselekedetre? A termelésbe való befektetéssel és a korábbi hitelek visszafizetésével adósságba kerülnek. A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt károsodott termés és a rövidlátó vízgazdálkodás miatt az adósság visszafizetése lehetetlenné válik.

©

Bár a projekt Tamilnáduban, India egyik legdélebbi, szárazság sújtott államában készült, az éghajlatváltozás jócskán túlmutat ezen a területen: hatása az emberiség egészét fenyegeti. Borella portfóliója nem hagyományos dokumentarista sorozat, hiszen van benne drónnal készült megrendítő tájkép, amely a hőmérséklet emelkedésének következményeit mutatja meg, csendélet is, de portrékat is készített az elhunyt gazdák hozzátartozóiról:

Lefotózta például egy olyan munkás anyját, aki 2017 februárjában öngyilkosságot követett el: növényvédő szert ivott azelőtt a bank előtt, amelynek egyik menedzsere ragaszkodott ahhoz, hogy a hitelét visszafizesse.

De készített egy képet egy Mallika nevű nőről is, aki épp a mező azon részén áll, ahol férje felakasztotta magát 2017 januárjában. A szélsőséges aszály miatt a termés nagyrésze elpusztult, a család pedig eladósodott. Az aszály és a hőmérséklet emelkedése csak két példa a klímaváltozásra – amely egyébként évente 12,6 millió halálesetet okoz a WHO szerint. Becslések szerint ez a szám 2030 és 2050 között 250 ezerrel nőhet.

„Mivel a globális felmelegedés egyre nagyobb mértékben hat ki életünkre – különösen a fejlődő és fejletlen államokban – egyre nagyobb szükségünk van olyan művészek munkájára, mint Borella” – tette hozzá a pályázattal kapcsolatban Mike Trow, a Professzionális versenyt elbíráló zsűri elnöke.

Egyetlen bolygónk van. Fontos lenne, hogy gondját viseljük

– mondta Federico Borella, aki klasszikus irodalom és fotóriporter mesterszakon szerzett diplomát, azóta szabadúszó fotóriporterként dolgozik. Több mint tíz éves tapasztalattal rendelkezik a sajtófotózásban, emellett pedig fotóművész és fotóriporter szakokon oktat is.

Borella munkáját a zsűri a Professzionális verseny tíz kategóriagyőztesei közül választotta ki. A nyertesek mellett kihirdették a kategóriák második és a harmadik helyezettjeinek névsorát is.

Voltak meglepő húzások is, Sport kategóriában az olasz Alessandro Grassanit díjazták, aki a kongói Gomában élő nőkről készített sorozatot. Ezt a területet egyébként gyakran szimplán a „nemi erőszak fővárosának” nevezik, és a nők számára egyike a legrosszabb helyeknek a világon.

©

Ezek a szomorú adatok azonban nem állítják meg őket, akit számos kegyetlenséget szenvedtek el az elmúlt évek során: Goma néhány bokszklubja megfelelő találkozóhelyet nyújt számukra, a bokszban pedig reményt és szenvedélyt találtak.

De a természet és élővilág kategóriában sem a klasszikus fotók nyertek, hanem Bobról, a flamingóról készült sorozat. Hogy kerül egy madár a fürdőszobába, az autó hátsó ülésére, és egyáltalán mennyire illeszthető be egy közösség életébe? Bob élete drámai fordulatot vett, amikor nekirepült egy szálloda ablakának és súlyos sérüléseket szenvedett. Odette Doest, egy helyi állatorvos, - aki nem mellesleg egy vadvilági rehabilitációs és természetvédelmi jótékonysági központot működtet - befogadta az állatot: Bobot sérülései miatt nem lehet szabadon engedni, helyette a központ nagykövete lett, amely a sziget élővilágának védelmére hívja fel a figyelmet.

©

A Nyílt kategória végső győztese Christy Lee Rogers lett, Harmony című munkájával, amelyet az emberiség szépsége és sebezhetősége ihletett. Rogers különleges hangulatú munkáján a fény, a sötét, a színek kontrasztjaival játszik a mozgó, víz alá merülő testek megjelenítésekor, ezzel a barokk festmények képi világát idézi. A Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók díját – egyfajta életműdíjról van szó – az egyik legkiemelkedőbb kortárs fotós, Nadav Kander kapta, aki számos hírességről készített már portrét, de híres atmoszférikus tájképeiről is.

Idén a magyar Nemzeti díj nyertese Nemes ‘mettor' Zoltán lett. A győztes fotósok elismerésük mellé egy digitális képalkotó eszközeiből álló csomagot kapnak, munkájuk bekerül a fotópályázat hivatalos évkönyvébe, valamint képeiket bemutatják a Sony World Photography Awards 2019 kiállításán a londoni Somerset House-ban.

Íme a nyertesek teljes listája:

  • Építészet: Győztes: Stephan Zirwes, Németország, Cut Outs – Pools 2018 című munkájáért. 2. helyezett: Tuomas Uusheimo, Finnország / 3. helyezett: Peter Franck, Németország
  • Brief: Győztes: Rebecca Fertinel, Belgium, Ubunti – I Am Because We Are című munkájáért. 2. helyezett: Christina Stohn, Németország / 3. helyezett: Edward Thompson, Egyesült Királyság
  • Kreatív: Győztes: Marinka Masséus, Hollandia, Chosen [not] to be című munkájáért. 2. helyezett: Leah Schretenthaler, Egyesült Államok / 3. helyezett: Pol Kurucz, Franciaország
  • Felfedezés: Győztes: Jean-Marc Caimi & Valentina Piccini, Olaszország, Güle Güle című munkájáért. 2. helyezett: Bouyan Zhang, Kínai Népköztársaság / 3. helyezett: Karina Bikbulatova, Oroszország
  • Dokumentarista: Győztes: Federico Borella, Olaszország, Five Degrees című munkájáért. 2. helyezett: Brent Stirton, Dél-Afrikai Köztársaság / 3. helyezett: Mustafa Hassona, Palesztina
  • Tájkép: Győztes: Yan Wang Preston, Egyesült Királyság, To the South of the Colourful Clouds című munkájáért. 2. helyezett: Marco Kesseler, Egyesült Királyság / 3. helyezett: Kerian Dodds, Egyesült Királyság
  • Természet és élővilág: Győztes: Jaspet Doest, Hollandia, Meet Bob című munkájáért. 2. helyezett: Christian Vizl, Mexikó / 3. helyezett: Maela Ohana, Franciaország
  • Portré: Győztes: Álvaro Laiz, The Edge című munkájáért. 2. helyezett: Massimo Giovannini, Olaszország / 3. helyezett: Latetitia Vançon, Franciaország
  • Sport: Győztes: Alessandro Grassani, Olaszország, Boxing Against Violence: The Female Boxers Of Goma című munkájáért. 2. helyezett: Kohei Ueno, Japán / 3. helyezett: Thomas Nielsen, Dánia
  • Csendélet: Győztes: Nicolas Gaspardel & Pauline Baert, Franciaország, Yuck című munkájáért. 2. helyezett: Yiming Zhang, Kínai Népköztársaság / 3. helyezett: Cletus Nelson Nwadike, Svédország

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Strache helyett Norbert Hofer lett az Osztrák Szabadságpárt új elnöke

Strache helyett Norbert Hofer lett az Osztrák Szabadságpárt új elnöke

A szélsőjobb ellen kelt ki Szanyi Tibor

A szélsőjobb ellen kelt ki Szanyi Tibor

Nagy test, kis szív: 2 literes dízelmotor a BMW X5-ben

Nagy test, kis szív: 2 literes dízelmotor a BMW X5-ben

Kínában még nem ment le a Trónok harca utolsó része, és ennek valószínűleg Trump az oka

Kínában még nem ment le a Trónok harca utolsó része, és ennek valószínűleg Trump az oka

Trump a Twitteren fenyegette meg Iránt

Trump a Twitteren fenyegette meg Iránt

A Mediaworks ismét hirdethet a Facebookon

A Mediaworks ismét hirdethet a Facebookon