szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A „magyar Piedone”, a felejthetetlen Ötvös Csöpi kitalálója 2009. szeptember 25-én hunyt el.

„A bátyám, Latinovits Zoltán művész volt, ez biztos, én nem tartom magam hozzá foghatónak. Időnként kicsúszik belőlem valami, ám attól még nem vagyok művész" – mondta egyszer Bujtor István. Szerény nyilatkozat, hiszen a színész-rendező több mint nyolcvan mozgóképben, megszámlálhatatlan színdarabban játszott, rendezett, színházat vezetett.

©
Külkereskedőnek tanult eredetileg – a korábbi miniszterelnökkel, Medgyessy Péterrel járt egy osztályba –, ám sosem kötött üzletet, mert mindig is a színészet vonzotta. Másodéves hallgatóként már filmezett (Karambol). Színházi szerepei és rendezései mellett a közönség leginkább mozi- és tévéfilmjei, valamint szinkronjai (főleg Bud Spencernek kölcsönözte a hangját) miatt őrzi a szívében.

Tévés alakításaival manapság is gyakorta találkozhatunk a különböző csatornákon – Bors, A dunai hajós, Sándor Mátyás, Vivát, Benyovszky! –, kaland-, illetve drámai filmekben egyaránt támaszkodtak markáns megjelenésére, egyéniségére (Az oroszlán ugrani készül, A kőszívű ember fiai, Fekete gyémántok, illetőleg Hideg napok, Fiúk a térről, Szemüvegesek). Játszott „easternnek” nevezett betyárfilmben (Talpuk alatt fütyül a szél), előszeretettel vállalt részt gyerekeknek szóló produkciókban (Barátom, Bonca, Legyél te is Bonca!, Szegény Dzsoni és Árnika, A locsolókocsi).

A Balázs Béla-díjas és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett Bujtor filmrendezőként több Szomszédok-részt is jegyez, és próbálkozott Rejtő Jenővel is (A három testőr Afrikában), ám a nézők elsősorban a „Csöpi-filmek” révén szeretik.

Vitathatatlan: Bujtor műfajt teremtett a Balaton-parti keményöklű, vitorlázó nyomozó – Ötvös Csöpi – történeteivel (nem véletlen, hogy a balatonfüredi mólónál állítotttak neki szobrot). Amikor a nyolcvanas évek elején Bujtor (Bud Spencer-i mintákat követve) meghonosította az akcióvígjátékot, jó érzékkel fedezte fel az ideális helyszínt, a magyar tengert, részben összekötve a hasznost a kellemessel. Hiszen mint ismert, Bujtor szeretett és tudott vitorlázni, legnagyobb vízi sportsikereit a Rabonbán kapitányaként érte el, saját hajója a Tamangó volt.

A pogány madonna (1980), a Csak semmi pánik... (1982), Az elvarázsolt dollár (1985) és a Hamis a baba (1991) című filmekből álló négyes fogatának – amelyeknek gyöngébb (és szerényebb) végjátéka a 2001-2002 során videóra forgatott két tévéfilmje (Zsaruvér és csigavér: A királyné nyakéke, Zsaruvér és csigavér 2.: Több tonna kámfor) – legalább olyan fontos (fő-) szereplője volt Közép-Európa legnagyobb tava, mint Ötvös Csöpi (Bujtor) vagy a karrierista és idétlen Kardos doktor (Kern András).

Filmjei a Balaton (és a vitorlázás) bemutatásán, a jófajta könnyed szórakozatás szándékán túl sajátos korlenyomatot képviselnek. A szállóigévé lett beszólások („tűz, Csucsu!”, „alacsonyan szállnak a stukkerek”) mellett megjelennek a korabeli Balaton-parti nyaralási relikviák, a „hártyás” palacsinta, a „dojcsemárk”, a KGST-autópark (például a rendőrségi Zsigulik), az első suta diszkók.

©

Bujtor István 2009 júliusában lett váratlanul rosszul, szervezetében súlyos fertőzés lépett fel, és életveszélyes állapotban került a veszprémi megyei kórházba, ahol szeptember 24-ig az intenzív osztályon kezelték, de nem tudták megmenteni. Az Állami Egészségügyi Központ közlése szerint a halál oka tüdőembólia, keringési és légzési problémák voltak. Bujtor özvegye később a sajtónak elárulta, Bujtor István halálát Candida-fertőzés okozta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön

Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége