szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Oscar-jelölt látványtervező 81 éves volt.

November 10-én szívelégtelenségben elhunyt Lawrence Paull látványtervező, akinek többek között a Vissza a jövőbe és az 1982-es Szárnyas fejvadász filmek markáns látványvilágát köszönhetjük – írja az IndieWire. Ridley Scott, az utóbbi film rendezője a Varietynek küldött közleményében búcsúzott Paulltól, melyben többek között megjegyezte: "mindig megdöbbentett a Szárnyas fejvadász sajátos világa iránti rendíthetetlen és hű támogatása". Lawrence Paullnak hála a film nyirkos, indusztriális, neonfényes lepusztultsága kitörölhetetlenné vált a filmes emlékezetből.

A 81 éves korában meghalt művész dolgozott korábban a "horror pápájával", John Carpenterrel a Menekülés Los Angelesből című filmen, és többek között Robert Zemeckisnek volt a jobb keze a Vissza a jövőbe és a Smaragd románca című filmek világának megalkotásakor.

Lawrence Paull építészetet tanult az Arizóniai Egyetemen, ami aztán szépen ki is kövezte neki az utat a filmbéli futurisztikus és bonyolult városképek megalkotásához.

Paullt Oscarra jelölték a Szárnyas fejvadászért, az 1983-as BAFTA díjat pedig meg is kapta érte. Később, 1986-ban ugyancsak BAFTA-ra jelölték a Vissza a jövőbe látványáért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!