szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Thália Színház igazgatója Bayer Zsolt műsorában azt mondta: nem normális, aki azt hiszi, hogy Gothár Péter botránya egyedi eset.

Gothár Péter zaklatási ügyét tárgyalta ki a Hír Tv Bayer Show című műsorában Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója és a műsor névadója, Bayer Zsolt. Kálomista Gábor tett egy kísérletet arra, hogy kontextusba helyezze a Katona József Színházban történteket.

Szerinte ugyanis a magyar színházi életben vannak, akik azt képzelik, hogy a rendszer felett állnak, „úgy gondolkodnak, hogy ők felkent művészek, nem kell leszállniuk a földre, mert van egy glória a fejük felett, amit mindenkinek tisztelnie kell és az mindent eltakar, de ez nem igaz”.

Kálomista szerint egyszerűen nem normális, aki úgy gondolja, hogy egyedi esetről van szó és nem történnek hasonlók tízével vagy százával. A színházigazgató szerint nem elég belső vizsgálattal vagy bocsánatkéréssel elrendezni ezeket az eseteket.

Bocsánatot kértek azoktól, akik nem mernek kiállni a nyilvánosság elé, akik azóta gyereket szültek, anyák lettek, akik abbahagyták a színészi pályát, elmenekültek ebből az országból? Ezektől ki fog bocsánatot kérni?

– tette fel a kérdést.

A beszélgetés során szóba került Vidnyánszky Attilának, a Magyar Teátrumi Társaság elnökének a véleménye is, aki szerint a magyar színészekbe már a Színművészeti Egyetemen beültetik azt, hogy a rendező előtt meg kell alázkodni, és ez megöli a művészetet. Kálomista, Vidnyánszky szavaival egyetértve azt mondta, hogy a Színművészeti Egyetemen az oktatás kárára zajlik az identitásképzés.

Akik önmagukat színházcsináló megmondóembereknek képzelik, roncsolják a magyar színházat és színházművészetet, ezen keresztül pedig a nézőket, ami megbocsájthatatlan. A rendszerváltás még nem érte el a színházi szakmát, itt a rettegés diktál (…) egy színész életét azonnal ketté lehet törni

– mondta Kálomista Gábor.

 

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

A Fidesz szerint a Gothár-ügy miatt távozniuk kell a Katona és a Színművészeti vezetőinek

Vezetőváltásra van szükség a Katona József Színházban és a Színház és Filmművészeti Egyetemen is a Gothár-ügy miatt - ezt nyilatkozta az ATV Híradónak az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke. Néhány napja derült ki, hogy Máté Gábor már egy éve tudott arról, hogy mit tett Gothár Péter. Ugyanakkor a főváros vezetése lezártnak tekinti az ügyet.

Merkel: Még semmit nem tettek, hogy a szegény országok is kapjanak a koronavírus elleni oltásból

Merkel: Még semmit nem tettek, hogy a szegény országok is kapjanak a koronavírus elleni oltásból

Vakcinákról beszélt Szijjártó a Parlamentben, nem úszta meg a jachtozást sem

Vakcinákról beszélt Szijjártó a Parlamentben, nem úszta meg a jachtozást sem

Most cselekedjen, ha már rég nem nézett rá Google-fiókjára – különben törlik

Most cselekedjen, ha már rég nem nézett rá Google-fiókjára – különben törlik