szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem egyszerű autóbaleset történt 1960-ban.

Hatvan évvel azután, hogy a Nobel-díjas Camus 46 évesen meghalt egy autóbalesetben, egy új könyv amellett érvel, hogy az író KGB-s kémek merényletének lett áldozata. Az ok pedig Camus szovjetellenes retorikája volt.

A könyv szerzője, az olasz Giovanni Catelli először 2011-ben állt elő az elméletével, amelyet az ünnepelt cseh költő, Jan Zábrana naplójában olvasottakra alapozott. Ebben a költő arra utalt, hogy Camus halála nem szerencsétlen véletlen volt. Catelli az elmúlt években alaposabban is beleásta magát az ügy körülményeibe, ennek eredménye a The Death of Camus (Camus halála) című kötet.

Camus 1960. január 4-én halt meg, mikor a kiadója, Michel Gallimard elvesztette az uralmát az autója felett, és egy fának ütköztek. Az író azonnal meghalt, Gallimard néhány nappal később.

“A balesetet látszólag egy defekt vagy egy törött tengely okozhatta; a szakértők értetlenül álltak előtte, mert az eset egy hosszú, egyenes, széles útszakaszon történt, ahol ráadásul alig volt forgalom,” írta Herbert Lottman 1978-as Camus-életrajzában.

Catelli szerint egy szakasz Zábrana naplójában megmagyarázhatja a történteket. A költő azt írta 1980 nyarán, hogy egy “jólértesült és jó kapcsolatokkal rendelkező ember” azt mondta neki, hogy a KGB a felelős.

Megbuherálták az abroncsot egy eszközzel, ami aztán átszúrta a gumit, mikor a kocsi nagy sebességgel ment.

A parancsot állítólag Dmitri Shepilov, a Szovjetunió külügyminisztere adta ki még 1957-ben, Camus egy újságcikkére válaszul.

Úgy tűnik, a kémeknek három évükbe telt, hogy végrehajtsák a parancsot, írta Zábrana a naplójában, megjegyezve, hogy aztán olyan jól sikerült a merénylet, hogy máig mindenki azt hiszi, egyszerű autóbaleset történt.

Camus 1956 őszétől nyilvánosan kiállt a magyar forradalom mellett, és erősen kritizálta a szovjetek lépéseit. Szintén nyilvánosan dicsérte és támogatta az szovjetellenes orosz szerzőt, Boris Pasternakot.

Catelli évekig kutatott Zábrana naplójára alapozva, a könyvében pedig az író özvegyét is meginterjúvolta, és vizsgálta a KGB ténykedését Franciaországban.

(Guardian)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tolószékbe kényszerül a cukorbeteg Milos Zeman

Tolószékbe kényszerül a cukorbeteg Milos Zeman

Károly herceg meleg szavakkal emlékezett az apjára

Károly herceg meleg szavakkal emlékezett az apjára

Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz

Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz