szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Manilától Rogán Cecíliáig, a népi demokráciától az illiberális demokráciáig. A 40 éves HVG történelme egyúttal Magyarország – és kicsit a világ – utóbbi négy évtizedének a történelme is.

Minden az almával kezdődött – a mi históriánk is. Történt ugyanis, hogy a zöld újságként emlegetett Világgazdaság „óvatlanul” megírta: a Hungarocamion útnak indította Svédországba az év első almaszállítmányát. Az ártatlan hír azonban az illetékesek szerint „sértette a magyar üzleti-politikai érdekeket”, merthogy a szovjet partnernek a kamionok hiányával magyarázták az almaszállítás elmaradását.

40 évesek lettünk: jöjjön el ünnepelni
Nézze meg a HVG negyvenéves történelmének legjobb címlapjait, fotóit bemutató kiállítást. Az esemény Facebook-oldalát ide kattintva éri el.

Az elvtársi feddés nyomán így minősítették úgynevezett belső terjesztésűvé a naponta megjelenő Világgazdaságot – és így jött létre 1979 júniusában, afféle kárpótlásként a nyilvánosságnak, a Heti Világgazdaság.

A képre kattintva galéria nyílik

A „szakszerűen írni nem csak szakmabelieknek” elhatározás jegyében indult hetilap azonban nem lett kíméletesebb a rideg számok ismertetésében, sőt a tényszerűséget még közérthetőséggel is ötvözte. Ez reveláció volt az addigi propagandanyelvezethez képest, és pár év alatt a százezres régióba repítette a 13 ezres induló példányszámot.

Az utóbbi 40 évben a HVG több mint kétezer alkalommal jelent meg. Megközelítőleg százezer cikk mellett fényképekkel, ábrákkal, infografikákkal igyekeztünk érthetővé tenni a körülöttünk zajló eseményeket.

Manilától Rogán Cecíliáig: megnyílt a HVG címlapjait bemutató kiállítás

A hirdetési piac megszállásával pénzügyileg is ellehetetleníti a független médiumokat a kormány. Orbán Viktor mesterműve a bankrendszer átalakításától a Pecina-féle strómanok mozgatásáig terjed.

A hetilap történetének négy dekádja sajátosan rímel az ország történelmére. Az indulás után a nyolcvanas évek a nyilvánosság folyamatos tágításával teltek, az ország legfiatalabban kinevezett főszerkesztője és agymosásmentes „ificsapata” figyelő szemét Nyugatra vetette. Mintának a The Economistot, a Der Spiegelt és a Newsweeket tekintve a gazdasági hetilapot apró léptekkel alakítgatta olyan gazdasági-politikai hírmagazinná, amely egyre bátrabban szembesítette az információéhes olvasókat a valós helyzettel, a szocializmus válságával.

A képre kattintva galéria nyílik

A rendszerváltás után a demokratikus intézményrendszer és a piacgazdaság kiépülése meghozta a HVG-nek a piaci sikert is. 1989-ben azzal írtunk sajtótörténelmet, hogy a részvénytársasággá átalakult kiadóban a munkatársak társtulajdonosaivá váltak a korábbi lapgazda Magyar Kereskedelmi Kamarának, majd 1993-ban kivásárolták tőle a többségi tulajdonrészt is. Az önállósulással – és a piaci sikerekkel – teremtődött meg lapunk legnagyobb értéke, a máig megőrzött függetlenség.

A gazdasági világválságba torkollt, s Magyarországon politikai megrázkódtatásokkal is súlyosbított kétezres évtized a nyomtatott sajtó hosszan elhúzódó krízisét is magával  hozta. A HVG példányszáma is csökkent, de a minőségi lapok között mindmáig megőrizte piacvezető pozícióját.

A 2010-ben hatalomra került, s azóta egyre keményebb autokráciát kiépítő Fidesz posztkommunista sajtópolitikája olyan, mintha visszafelé lapozgatnánk a nyolcvanas éveket. A média túlnyomó részét maga alá gyűrő és propagandagépezetté silányító hatalom a megmaradt kritikus orgánumokat ellenzékinek bélyegzi, és igyekszik ellehetetleníteni őket. A független sajtó elleni politikai támadásnak estek áldozatul legutóbb a HVG címlap-plakátjai, amelyeket kitiltottak az utcákról-terekről.

Összeállításunkban azt elemezzük, milyen trükkökkel ássa alá a független sajtó anyagi alapjait a kormány, és arra is keressük a választ, mi lehet a szeriőz újságírás jövője. Mini történelmi tablót is készítettünk címlapjainkból, a „Messze még az út vége” szlogenű elsőtől a 3T-s idők visszatértét jelző, a hirdetőoszlopokról leparancsolt plakátig, ami történetesen a propagandaminiszter feleségét ábrázolja.
A Kádár-kori sajtóirányítás afféle bakijaként, a puha diktatúrában született HVG most a kemény autokráciában igyekszik hű maradni elveihez – önmagához. Immár négy évtizede politikai széljárástól függetlenül kérjük számon azoknak az értékeknek a betartását, amelyekért a HVG-t annak idején elindítottuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!