szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A színházigazgató szerint volt egy alku Tarlós és a kormány között, hogy amíg ő a főpolgármester, békén hagyják a kőszínházakat.

Interjút adott a Magyar Narancsnak Mácsai Pál, amelyben többek között arról beszélt, korábban milyen kapcsolat volt az önkormányzatok és a színházigazgatók között, a "Gothát-ügy előtti években, amikor a hatalom még nem támadta ilyen látványosan a neki nem tetsző színházi közösségeket."
"A Tarlós-féle Fővárosi Önkormányzattal egyébként minden kőszínháznak, világnézettől és esztétikától függetlenül korrekt, támogató kapcsolata volt. Deklarált deal volt a kormány és köze, hogy amíg ő a főpolgármester, békén hagyják a kőszínházakat. És ez a darabválasztásra, - értelmezésre is vonatkozott. Egyszer állított a szőnyeg szélére igazgatót: Máté Gábort A bajnok miatt. Megvonással sújtotta a Katonát, aztán lejárt a büntetés és ment minden a régiben. Nem váltott le senkit. A Karácsony Gergely vezette fővárosnak és az ellenzéki vezetésű városnak már nem jár ez" - mondta Mácsai.
Arra a kérdésre, hogy ezt a Fidesz visszavágásának tekinthető-e, amiért elvesztette Budapestet, az Örkény igazgatója azt mondta: érdekesnek találja, hogy a kultúrkormányzat nem érti, hogy a színháztámogatás nem a polgármesterné és nem is az igazgatóké. "Még csak nem is a színházaké. Hanem a közönségé. (...) Ami most diktál, nem politikai logika, hanem indulati: "aki minket nem szeret, annak nem adunk".

Interjút adott a Magyar Narancsnak Mácsai Pál, amelyben többek között arról beszélt, korábban milyen kapcsolat volt az önkormányzatok és a színházigazgatók között, akkor, amikor a hatalom még nem támadta ilyen látványosan a neki nem tetsző színházi közösségeket.

"A Tarlós-féle Fővárosi Önkormányzattal egyébként minden kőszínháznak, világnézettől és esztétikától függetlenül korrekt, támogató kapcsolata volt. Deklarált deal volt a kormány és közte, hogy amíg ő a főpolgármester, békén hagyják a kőszínházakat. És ez a darabválasztásra, -értelmezésre is vonatkozott. Egyszer állított a szőnyeg szélére igazgatót: Máté Gábort A bajnok miatt. Megvonással sújtotta a Katonát, aztán lejárt a büntetés, és ment minden a régiben. Nem váltott le senkit. A Karácsony Gergely vezette fővárosnak és az ellenzéki vezetésű városnak már nem jár ez" – mondta Mácsai.

Arra a kérdésre, hogy ezt a Fidesz visszavágásának tekinthető-e, amiért elvesztette Budapestet, az Örkény igazgatója azt mondta: érdekesnek találja, hogy a kultúrkormányzat nem érti, hogy a színháztámogatás nem a polgármesteré, és nem is az igazgatóké. "Még csak nem is a színházaké. Hanem a közönségé. (...) Ami most diktál, nem politikai logika, hanem indulati: "aki minket nem szeret, annak nem adunk" – véli.

Mácsai Pál hozzátette: a nagyobb színházak túl fognak élni, egyesek fényesen, mások döccenőkkel, megint mások keservesen, de a kisebbek, amelyeket nem tud megvédeni az önkormányzatuk, a magánszínházak és a függetlenek elvérezhetnek.

Mácsai Pál: Most félelemkeltés van, hogy tudd, hol a helyed

A múlt heti tüntetésig egyáltalán nem hitt a szakmai szolidaritásban, csak az egyéni akciókban. A szakmai összefogást ma már kicsit másképp látja, és a színházak kiállása megerősítette abban, hogy ki kell mondani, hol a határ. Mácsai Pál újabb öt évig vezeti az Örkény Színházat, a pozícióját nem félti, a színházat viszont nagyon is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem Orbán, hanem az elköltendő közpénz miatt "titkos" az alagút

Nem Orbán, hanem az elköltendő közpénz miatt "titkos" az alagút

Astrazeneca: hamisítvány lehet az a vakcina, amit a feketepiacon árulnak

Astrazeneca: hamisítvány lehet az a vakcina, amit a feketepiacon árulnak

Megállt az albérletárak csökkenése

Megállt az albérletárak csökkenése