Hamvay Péter
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

Alig fél évvel a korábbi után újabb pályázatot írtak ki az Országos Széchényi Könyvtár vezetésére, derül ki az EMMI honlapjáról. A Hivatalos Értesítőből pedig az, hogy Demeter Szilárd újabb két évre miniszterbiztos lesz, széles portfólióval, amiben a korábban elvetett nemzeti kultúrközpont terve is benne rejlik.

Úgy tűnik a kormány bicskája folyton beletörik az Országos Széchényi Könyvtárba (OSZK). Fél évvel ezelőtt igazgatói pályázatot írt ki az EMMI, amit aztán titokban eredménytelenek nyilvánított. Így az egyik legesélyesebb pályázó, az EMMI korábbi helyettes államtitkára, Orbán Viktor egykori sajtfőnöke, a bölcsész végzettségű Hammerstein Judit csak megbízással foglalhatta el a pozíciót tavaly augusztusban. A minisztérium ezt megpróbálta egy ügyetlen közleményben elrejteni, amit ebben a cikkünkben fejtettük meg. Úgy tudjuk, eredetileg Hammersterin lett volna a befutó, de időközben a kultúrharc egyik vezető figurája, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója is rástartolt az intézményre. Ebből a szituációból aztán a szokásos „oszd meg és uralkodj” orbáni elve szerint az a megoldás született, hogy Demeter múlt év végéig az OSZK költözéséért felelős miniszteri biztos lett, Hammerstein pedig megbízott főigazgató lett határozatlan időre.
Demeter koncepciója az volt, hogy az OSZK-t és PIM-et, és még néhány könyvkultúrával, irodalommal foglalkozó intézmény összevonásával zöldmezős beruházásként  létrehoz egy nagy irodalmi kombinátot. Ezt be is erőltették a színházi törvény módosításának tervezetébe, de a szakmai, ellenzéki, sőt, belső tiltakozásaik következtében –   ahogy az NKA tervezett megszüntetése – a  Magyar Nemzeti Kultúrközpont terve is kikerült a később módosított és a parlament által elfogadott tervezetből. Demeter mostani miniszteri biztosi portfoliójából azonban az derül ki, a terv nem került végleg a süllyesztőbe. Ellenkezőleg, a kinevezési okmányban az olvasható, hogy feladata lesz:  „előkészíteni és koordinálni  a „Magyar Nyelv Háza” zöldmezős ingatlanberuházás előkészítését, majd a költözés folyamatát,  illetve ellátja a nemzeti gyűjtemények megújításával és lehetséges integrációjával kapcsolatos  feladatokat, különös tekintettel az Országos Széchenyi Könyvtár és a Petőfi Irodalmi Múzeum fejlesztéseinek összehangolására.” Demeter kérdésünkre, hogy a Magyar Nyelv Háza valójában az OSZK és PIM  összevonását jeleni el, azt válaszolta: „Az egyik forgatókönyv szerint az  ingatlanegyüttes, helyet adhat az OSZK-nak, a PIM-nek, az Országos Színháztörténeti Intézetnek,  kiadóknak, írószakmai szervezeteknek is.   A másik elképzelés pedig az, hogy csak az OSZK-nak épülne korszerű ingatlan.”  Ezt, és az épület helyszínét termesztésen a kormány dönti majd el. Demeter feladata épp ennek a döntésnek az előkészítése lesz. Mint korábban megírtuk, elképzelhető, hogy a lágymányosi Duna partra kerülne az új OSZK/Magyar Nyelv Háza
Demeter továbbra is  vezeti az OSZK-t  átvilágító bizottságot, és „az  átvilágítás végén javaslatokat fogalmaz meg az emberi erőforrások minisztere számára”. A miniszteri biztos érvelése szerint, az OSZK megújításához, a költözés elindításához „erős döntési kompetenciákkal bíró főigazgató kell”, ezért írta ki a miniszter a pályázatot. Hammerstein Judit kérdésünkre elmondta, ő maga hasonló okokra hivatkozva kifejezetten kérte, hogy új pályázatot írjanak ki. Ugyanakkor azt még nem döntötte el, hogy indul-e rajta.

Úgy tűnik a kormány bicskája folyton beletörik az Országos Széchényi Könyvtárba (OSZK). Fél évvel ezelőtt igazgatói pályázatot írt ki az EMMI, amit aztán titokban eredménytelenek nyilvánított. Így az egyik legesélyesebb pályázó, az EMMI korábbi helyettes államtitkára, Orbán Viktor egykori sajtfőnöke, a bölcsész végzettségű Hammerstein Judit csak megbízással foglalhatta el a pozíciót tavaly augusztusban. A minisztérium ezt megpróbálta egy ügyetlen közleményben elrejteni, amit ebben a cikkünkben fejtettük meg.

Úgy tudjuk, eredetileg Hammersterin lett volna a befutó, de időközben a kultúrharc egyik vezető figurája, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, és abból 17 milliárd forintből  irodalmi erőközpontot építő Demeter Szilárd  is rástartolt az intézményre. Ebből a szituációból aztán a szokásos „oszd meg és uralkodj” orbáni elve szerint az a megoldás született, hogy Demeter múlt év végéig az OSZK költözéséért felelős miniszteri biztos lett, Hammerstein pedig megbízott főigazgató lett határozatlan időre.

Demeter koncepciója az volt, hogy az OSZK-t és PIM-et, és még néhány könyvkultúrával, irodalommal foglalkozó intézmény összevonásával zöldmezős beruházásként  létrehoz egy nagy irodalmi kombinátot. Ezt be is erőltették a színházi törvény módosításának tervezetébe, de a szakmai, ellenzéki, sőt, belső tiltakozásaik következtében –   ahogy az NKA tervezett megszüntetése – a  Magyar Nemzeti Kultúrközpont terve is kikerült a később módosított és a parlament által végül elfogadott tervezetből. Demeter mostani miniszteri biztosi portfoliójából azonban az derül ki, a terv nem került végleg a süllyesztőbe.

Ellenkezőleg, a kinevezési okmányban az olvasható, hogy feladata lesz: „előkészíteni és koordinálni  a „Magyar Nyelv Háza” zöldmezős ingatlanberuházás előkészítését, a költözés folyamatát, illetve ellátja a nemzeti gyűjtemények megújításával és lehetséges integrációjával kapcsolatos  feladatokat, különös tekintettel az Országos Széchenyi Könyvtár és a Petőfi Irodalmi Múzeum fejlesztéseinek összehangolására.”

Demeter kérdésünkre, hogy a Magyar Nyelv Háza valójában az OSZK és PIM  összevonását jeleni el, azt válaszolta: „Az egyik forgatókönyv szerint az  ingatlanegyüttes  helyet adhat az OSZK-nak, a PIM-nek, az Országos Színháztörténeti Intézetnek,  kiadóknak, írószakmai szervezeteknek is. A másik elképzelés pedig az, hogy csak az OSZK-nak épülne korszerű ingatlan.”  Ezt, és az épület helyszínét termesztésen a kormány dönti majd el. Demeter feladata épp ennek a döntésnek az előkészítése lesz.

Mint korábban megírtuk, elképzelhető, hogy a lágymányosi Duna partra kerülne az új OSZK/Magyar Nyelv Háza. Demeter továbbra is  vezeti az OSZK-t  átvilágító bizottságot, és „az  átvilágítás végén javaslatokat fogalmaz meg az emberi erőforrások minisztere számára”. A miniszteri biztos érvelése szerint, az OSZK megújításához, a költözés elindításához „erős döntési kompetenciákkal bíró főigazgató kell”, ezért írta ki a miniszter a pályázatot. Hammerstein Judit kérdésünkre elmondta, ő maga hasonló okokra hivatkozva kifejezetten kérte, hogy új pályázatot írjanak ki, ami itt olvasható. Ugyanakkor arra nem adott választ, hogy indul-e rajta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezért ne hagyja nyitva soha az autóját, amíg vásárol

Ezért ne hagyja nyitva soha az autóját, amíg vásárol

Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

Több mint 800 milliárd forintos büntetést kapott az Alibaba Kínában

Több mint 800 milliárd forintos büntetést kapott az Alibaba Kínában