szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezt múzeumigazgatói fizetésen kívül kapja, valamint jár neki egy hivatali és magáncélra egyaránt használható autó is.

Megjelent a Hivatali Értesítőben Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának miniszteri biztosi kinevezése. Eszerint „a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért” lesz felelős.

A hvg.hu erről már korábban beszámolt, de a kinevezésből az is kiderül, hogy Demeter pontosan milyen feladatokat kap. Eszerint „előkészíti és koordinálja a ’Magyar Nyelv Háza’ zöldmezős ingatlanberuházás előkészítését, majd a költözés folyamatát; ellátja a nemzeti gyűjtemények megújításával és lehetséges integrációjával kapcsolatos tárca- és ágazatközi feladatokat, különös tekintettel az Országos Széchenyi Könyvtár és a Petőfi Irodalmi Múzeum fejlesztéseinek összehangolására. Ezen kívül vezeti még a fent megnevezett nemzeti intézményeket átvilágító bizottságot, az átvilágítás végén javaslatokat fogalmaz meg az emberi erőforrások minisztere számára”.

Mindezért a múzeumigazgatói fizetésen kívül havi bruttó 650 000 forintot és egy hivatali és magáncélra egyaránt használható autót kap.

Szőcs Géza, az Országos Könyvtári Kuratórium elnöke a HVG-nek azt mondta: Demeter feladata elsősorban az lesz, hogy megtalálja a könyvtár új helyszínét. A volt államtitkár szerint a kormány elkötelezett, hogy a nemzeti bibliotéka egy új, könyvtárnak épülő otthont kapjon.

Más forrásból úgy értesültünk, hogy a legvalószínűbb helyszín, a lágymányosi Duna-part, az a rész, ahová a Rubik-kockát formázó, a magyar innováció eredményeit bemutató múzeumot tervezték egykor. Demeter feladata lesz még a könyvtár anyagi konszolidálása is. (Az OSZK 640 milliós hiányáról szintén lapunk írt elsőként.) A harmadik csapás pedig a szakmai állomány megerősítése lesz, „az informatikus könyvtárosok egymás után hagyják ott az OSZK-t, és helyezkednek el a piacon jóval magasabb fizetésért”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Demeter Szilárd: "Minden hatalom célja az értelmiségi holdudvarának jutalmazása"

A vidék kultúrája el van nyomva. Jól ír, de igazából rockzenész. Magyarországon abból lesz író, akit a kiadója íróként felépít, a mai globális kultúra pedig élményalapon hálózza be az ifjúságot – Demeter Szilárd, az egykori utcai harcos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója adott interjút a 168 Órának.

Hamvay Péter Itthon

Demeter Szilárd miniszteri biztosként felel az Országos Széchényi Könyvtár költözéséért

Orbán Viktor egykori sajtófőnöke, Hammerstein Judit csak afféle próbaidős vezető lett az Országos Széchényi Könyvtár élén – derítette ki a HVG. Az majd kiderül, hogyan tud együtt dolgozni Demeter Szilárddal: a túlságosan európai és liberális gondolkodásúnak tartott Hammersteint épp a Demeter Szilárd körébe tartozó Orbán János Dénes által vezényelt kultúrharc buktatta ki a Balassi Intézet éléről.

Virágok, mécsesek gyűlnek Törőcsik Mari velemi házánál

Virágok, mécsesek gyűlnek Törőcsik Mari velemi házánál

Az ellenzék szerint Orbán a szülőkre hárítja azt a felelősséget, amit neki kellene vállalnia

Az ellenzék szerint Orbán a szülőkre hárítja azt a felelősséget, amit neki kellene vállalnia

Emlékszik a Flappy Birdre? Becsempészték az Apple gépeire

Emlékszik a Flappy Birdre? Becsempészték az Apple gépeire