Hamvay Péter
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

Rózsa Dávid, a KSH Könyvtár vezetője lesz az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója – értesült a hvg.hu.

Rózsa Dávid pénteken már szűk körben el is búcsúzott munkahelyén, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) könyvtárában a kollégáitól,  mondván, hogy ő lesz az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója -  értesült a HVG a KSH Könyvtárban dolgozóktól. Lapunk megkérdezte az érintett, hogy erősítse meg a hírt, és, hogy nem korai-e búcsúzás, hiszen csak ma zárul le az OSZK főigazgatói pályázata, és a döntést harminc nap múlva hozza meg a EMMI-t vezető miniszter. Rózsa nem cáfolta, de nem is erősítette meg az információnak, azt mondta, majd a pályázási időszak után fog válaszolni.  Az, hogy a 38 éves Rózsa Dávid az esélyes a nemzeti könyvtár vezetésére, az is mutatja, hogy őt kérte fel korábban Demeter Szilárd  az OSZK költözéséért és revitalizációjáért felelős miniszteri biztos a nemzeti könyvtár szakmai átvilágításra, ami némileg barátságtalan gesztus volt a ma is regnáló főigazgató, Hammerstein Judittal szemben. Rózsa Dávid eddigi szakmai pályája a KSH Könyvtárhoz kötődik, ahová 2010-ben került. Saját Wikipédia oldala szerint ekkor szerezte meg történelmi szakos, majd 2013-ban könyvtárosi diplomáját, ebben az évben máris főigazgató-helyettes lett, tavaly pedig főigazgatóvá avanzsált. Kérdés, hogy egy ötven fő alatti szakkönyvtár vezetőjeként mennyire képes a nemzeti könyvtár előtt álló feladatok levezénylésre?  Az bizonyosnak tűnik, hogy jobban megtalálja a hangot Demeter Szilárd miniszteri biztossal, akinek erős víziója van a nemzeti könyvtárról. Mellette a főigazgatónak valószínűleg inkább csak végrehajtói feladatok, és napi működés irányítása marad. A legutóbbi, az Index által megszellőzetett – általunk itt elemzett  – kormányelőterjesztés szerint a Csepel-sziget északi részén felépítendő új épületbe költözne az OSZK, annak felépültéig viszont jelenlegi  helyén, a budavári palotában maradna, legalább öt évig, hogy elkerüljék a kétszeri költözés anyagi terheit, és gyűjtemény-károsító veszélyeit.
Hammerstein Judit kérdésünkre, hogy pályázik-e az OSZK élére ismét, azt válaszolta, az elmúlt fél év sikerei arra motiválják, hogy „szakmai tisztességből beadjam a pályázatomat.” Az ő pozíciói már a tavaly nyáron kiírt pályázat idején sem voltak erősek. Demeternek ugyanis sikerült megakadályoznia, hogy ne nevezzék ki Hammersteint, hanem csak megbízással foglalhassa el az állást, amíg új pályázatot nem írnak ki. Hammerstein Judit 1998--2006 között a kormányfő, majd a  Fidesz  frakció sajtófőnöke volt. 2011-2014 között a kultúráért felelős tárca helyettes államtitkára, majd 2014 és 2018 között a Balassi Intézet  főigazgatója volt. Ám az épp Demeter köre, Orbán János Dénes, és Szakács Árpád által indított kultúrharc söpörte el, túlságosan européernek tartva.

Rózsa Dávid pénteken már szűk körben el is búcsúzott munkahelyén, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) könyvtárában a kollégáitól, mondván, hogy ő lesz az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója – értesült a HVG a KSH Könyvtárban dolgozóktól.

Lapunk megkérdezte az érintett arról, hogy megerősítené-e a hírt, illetve arról, hogy nem korai-e még búcsúzás, hiszen csak ma zárul le az OSZK főigazgatói pályázata, és a döntést harminc nap múlva hozza meg a Emmit vezető miniszter.

Rózsa kérdésünkre nem cáfolta, de nem is erősítette meg az információt, azt mondta, majd a pályázási időszak után fog válaszolni.

Azt, hogy a 38 éves Rózsa Dávid az esélyes a nemzeti könyvtár vezetésére, az is mutatja, hogy őt kérte fel korábban Demeter Szilárd, az OSZK költözéséért és revitalizációjáért felelős miniszteri biztos a nemzeti könyvtár szakmai átvilágításra, ami némileg barátságtalan gesztus volt a ma is regnáló főigazgatóval, Hammerstein Judittal szemben.

Rózsa Dávid eddigi szakmai pályája a KSH Könyvtárhoz kötődik, ahová 2010-ben került. Saját Wikipédia-oldala szerint ekkor szerezte meg történelem szakos, majd 2013-ban könyvtárosi diplomáját, ebben az évben máris főigazgató-helyettes lett, tavaly pedig főigazgatóvá avanzsált. Kérdés, hogy egy ötven fő alatti szakkönyvtár vezetőjeként szerzett tapasztalatával mennyire képes a nemzeti könyvtár előtt álló feladatok levezénylésre.

©

Az bizonyosnak tűnik, hogy jobban megtalálja a hangot Demeter Szilárd miniszteri biztossal, mint elődje. Demeter mellett a főigazgatónak valószínűleg inkább csak végrehajtói feladatok, és a napi működés irányítása marad. A legutóbbi, az Index által megszellőzetett, bár el nem fogadott  kormányelőterjesztés szerint – amit mi itt elemeztünk – a Déli Városkapu részeként felépítendő új épületbe költözne az OSZK, annak felépültéig viszont jelenlegi  helyén, a Budavári Palotában maradna, legalább öt évig, hogy elkerüljék a kétszeri költözés anyagi terheit, és gyűjteménykárosító veszélyeit.

Hammerstein Judit arra a kérdésünkre, hogy pályázik-e az OSZK élére ismét, azt válaszolta, az elmúlt fél év sikerei arra motiválják, hogy „szakmai tisztességből beadjam a pályázatomat”. Az ő pozíciói már a tavaly nyáron kiírt pályázat idején sem voltak erősek. Demeternek ugyanis sikerült megakadályoznia, hogy kinevezzék Hammersteint, aki végül csak megbízással foglalhatta el az állást, amíg az  új pályázatot kiírták.

Hammerstein Judit 1998--2006 között a kormányfő, majd a Fidesz-frakció sajtófőnöke volt. 2011-2014 között a kultúráért felelős tárca helyettes államtitkára, majd 2014 és 2018 között a Balassi Intézet főigazgatója volt. Ám az épp Demeter köre, Orbán János Dénes, és Szakács Árpád által indított kultúrharc söpörte el, túlságosan européernek tartva.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hamvay Péter Kult

Demeter Szilárd korántsem mindenható, egyelőre

Demeter Szilárd nem talált ki semmi újat, csak egy még le nem osztott, meg nem szállt területet a magyar kultúrában. Cikkükben bemutatjuk, hogy eddig hol és mit nyert és miben szenvedett vereséget.

Erdogan már nem tartja vissza a menekülteket, újra áradat indulhat Európa felé

Erdogan már nem tartja vissza a menekülteket, újra áradat indulhat Európa felé

Mészáros Lőrinc és Rogán Cecília felé is hullott a Szerencsejáték Zrt. millióiból

Mészáros Lőrinc és Rogán Cecília felé is hullott a Szerencsejáték Zrt. millióiból

Nem halott a dízel, sőt, sportosabb lett: itt az új Golf GTD

Nem halott a dízel, sőt, sportosabb lett: itt az új Golf GTD