szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem ért egyet az eljárással.

Stephen Kinget elkeseríti, hogy a Hachette Book Group nem adja ki Woody Allen életrajzi könyvét. Mint mondja, nem érdekli Allen személye, az aggasztja, „Ki kap legközelebb szájkosarat?”

King a Twitteren azt írta: „Ha azt gondolod róla, hogy pedofil, ne vedd meg a könyvét. Ne nézd meg a filmjeit. Ne menj el meghallgatni, amikor jazzt játszik a Carlyle-ban. Szavazz a pénztárcáddal…, itt Amerikában így szoktuk.”

Több brit szerző is helyteleníti Hachette Book Group (HBG) kiadó döntését. Jo Glanville, aki a szólásszabadság állapotát vizsgáló Index on Censorship szervezet és az azt kiadó, azonos című folyóirat díjnyertes szerkesztője, az Observeren megjelent cikkében azt írja: félelmetesnek tartja, hogy „egy tömeg, akármilyen kicsi és olvasott, hatalmat gyakorol minden számon kérhetőség, eljárás és jóvátétel nélkül”.

Woody Allen Apropos of Nothing című önéletírása április 7-én került volna a boltokba, ám a kiadó végül elállt a mű publikálásától, miután a cég New York-i irodájának munkatársai azzal tiltakoztak a könyv megjelentetése ellen, hogy sztrájkolni kezdtek.

Woody Allent 1992-ben megvádolták azzal, hogy szexuálisan molesztálta örökbefogadott lányát, az akkor hétéves Dylan Farrow-t. A lány 2014-ben nyílt levélben is megismételte a vádakat, amelyeket Allen viszont tagad. Az ügyben két vizsgálat is indult, de az Oscar-díjas rendező ellen soha nem emeltek vádat.

Allen fia, Ronan Farrow, akinek tavaly októberben jelent meg könyve a kiadónál, múlt szerdai nyilatkozatában erősen elítélte, hogy a HBG publikálja apja művét. A könyv kiadásának visszavonásról a cég szóvivője azt nyilatkozta: „A döntés, hogy elálljunk Mr. Allen könyvének kiadásától, nehéz volt. Mi itt a HBG kiadói csoportnál nagyon komolyan vesszük a kapcsolatunkat a szerzőinkkel, és nem könnyen dobunk el könyveket. Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy különféle hangok és ellentétes nézőpontok is hangot kapjanak.”

Közben egy francia kiadó bejelentkezett az Allen-memoárért. Az Éditions Stock vezérigazgatója, Manuel Carcassone mindent meg szeretne tenni a könyv kiadása érdekében, de mivel a jogokat újra Woody Allen birtokolja, „végül is, legyünk őszinték, egyedül ő fog dönteni” – mondja Carcassone.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Kult

Woody Allen önéletrajzot írt, a fia kiborult

Április 7-én kerül a könyvesboltok polcaira Woody Allen önéletrajza. A megjelenése sokáig kétséges volt, mivel a közelmúltban újra a címoldalakra került a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyerekmolesztálási vád, és több kiadó visszautasította a megjelentetését.