szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szakszervezetek azt szeretnék, ha a veszélyhelyzet végéig nem tárgyalná a parlament a közalkalmazottak jogállásáról szóló, váratlanul bejelentett módosítást.

Az érintett szakszervezetek azt kérik Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítását ne tárgyalja az Országgyűlés, míg véget nem ér a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet, és lehetőség nem nyílik a részletes és ütemezett társadalmi vita lefolytatására az ügyben.

Egy törvénymódosító javaslat szerint november elsejétől megszűnne a kulturális intézményekben dolgozók közalkalmazotti státusza és munkaviszonnyá alakulna át. A tervezetről a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete számolt be, miután április 9-én levelet kaptak az Emmitől. Ebben azt kérték tőlük, hogy április 14-éig küldjék el az észrevételeiket, vagyis gyakorlatilag a húsvéti hosszú hétvégét kapták meg a véleményalkotásra. A javaslat kiterjed a levéltárakra, nyilvános könyvtárakra, muzeális intézményekre és előadó-művészeti szervezetekre. Nem vonatkozik viszont a kormány által létrehozott Veritas Történetkutató Intézetre.

A keddi közleményben azt írták, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezetek Szövetsége (ÉSZT), a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) megdöbbenéssel értesült arról, hogy

a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény olyan módosítását készül a kormány beterjeszteni, amely alapos és részletes társadalmi konszenzus nélkül, teljes szakmacsoportokat fosztana meg a jelenlegi közalkalmazotti jogállásától.

Hangsúlyozzák, az ágazati szakszervezetekkel nem egyeztettek előzőleg érdemben. A javaslat majdnem 20 ezer ember munkajogi viszonyait változtatná meg.

Ilyen módon, hatástanulmány ismerete nélkül, veszélyhelyzetben, láthatóan toldozott-foltozott módon, hibáktól hemzsegő, szakmaiatlan, meggondolatlan törvényjavaslatot benyújtani felelőtlenség

– közölték szintén kedden a közgyűjteményi és közművelődési szervezetek is. Követelik, hogy valamennyi, a közalkalmazotti jogviszony megszüntetésére irányuló rendelkezés kerüljön ki a törvényjavaslatból. Ezt a közleményt az alábbi szervezetek vezetői írták alá: Informatikai és Könyvtári Szövetség; Magyar Könyvtárosok Egyesülete; Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa; Magyar Levéltárosok Egyesülete; Magyar Népművelők Egyesülete; Pulszky Tárasaság – Magyar Múzeum Egyesület.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!