szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Számos stíluselemet egyesít a hazai punk rock klasszikusa, a Bankrupt új nagylemeze. A zenekar egy új klipet is kihozott.

A Clash óta tudjuk, hogy a punk rock és a hozzá közel álló műfajok ötvözéséből remek dolgok sülhetnek ki. A Bankrupt ötödik, Trollok öltönyben című lemezén, a punk mellett surf-, ska-, reggae-, és hiphopelemeket vonultat fel, de visszaköszönnek rajta a 90-es évek indie zenéi is.

"A lemez címe a populista politikusok világszerte pozícióba került új generációjára utal. A szövegekben, ahogy azt a Dead Kennedystől tanultuk, gyakran a negatív hős bőrébe bújva, a cinizmust kimaxolva mondjuk el a történetet, amit a közelmúlt eseményei (klímaválság, járvány, propaganda, korrupció, orosz-angol kémpárbaj, insta-celebek stb.) inspiráltak. Ezeket jól kiegészítik a személyes jellegű, hol kapcsolati témákat feldolgozó, hol a punkhősök előtt tisztelgő szentimentális számok" – meséli Sarkadi Balázs, a Bankrupt frontembere.

A lemezzel egyidőben jön ki az albumot nyitó Nemazértnem klipje, amelyet a zenekar Liszkai Gáborral vett fel Dunaújvárosban, még februárban, a karanténkorszak beköszönte előtt. A városba érkezett űrlény megpróbáltatásai során megpróbál összejönni egy nem hétköznapi lánnyal, megtanul tinderezni, és felbukkan a kultikus Vállalhatatlan Veretés partin is, miközben nem feledkezik meg küldetésének lényegéről, az úgynevezett análszondáról sem. A klip, ahogy az egész lemez is, a magyar mellett angol változatban is elkészült.

"A Trollok öltönyben három év alatt több etapban készült, miközben háromszor váltottunk dobost", meséli Sarkadi, "A számok nagy részét Tövisházi Ambrussal vettük fel, de dolgoztunk Csészivel (ArtistFactory) és Csobival (TrashHill stúdió) is. A legtöbb szám korábban kislemezként megjelent már, (a Törlöm a számod szövegéből már egy Péterfy Bori-sláger is született, és a Gréta Tünde címűt is sokan ismerhetik már), de maradt újdonság azért az albummegjelenésre is. A borító grafika Vass Richárd munkája"

És akkor íme a lemez, magyarul (ide kattintva is elérhető):

És angolul:


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Európa jön fel az innovációban, Budapest pedig központtá válik

Európa jön fel az innovációban, Budapest pedig központtá válik

193 ember hunyt el az elmúlt 24 órában koronavírus miatt Magyarországon

193 ember hunyt el az elmúlt 24 órában koronavírus miatt Magyarországon

Ingyenes és önkéntes lesz a koronavírus-oltás Szlovéniában

Ingyenes és önkéntes lesz a koronavírus-oltás Szlovéniában