szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Arra kérik a parlamenti képviselőket, hogy ne fogadják el az átalakításról szóló törvényjavaslatot.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak kezdeményezésére nyilvános megmozdulást szervezünk az Uránia és a Vas utcai épület előtt.
Megmozdulásunkkal üzenünk a parlamentnek, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi fenntartásúvá alakításáról szóló törvényjavaslatot ne fogadják el, mert az nem biztosítja az Egyetem Alaptörvény szerinti autonómiáját!
Megkérjük prof. dr. Palkovics László felelős miniszter urat, hogy az alábbi pontok teljesüléséről az Egyetemet írásos formában biztosítsa:
1. A rektort továbbra is az Egyetem jelölje ki! Nevezzék ki az Egyetem által demokratikus úton megválasztott jelenlegi rektorjelöltet!
2. Kezdjenek érdemi tárgyalásba az Egyetemmel, ne hozzanak önkényes döntéseket!
3. Az alapítvány vezetőinek, azaz a kuratórium tagjainak kiválasztási jogát engedjék át az Egyetemnek!
A Színház- és Filmművészeti Egyetem nemzeti kincs, 155 éve a magyar kultúra alapköve.
Szeptember 1-jétől magántulajdonba kerül.
Egy olyan alapítvány irányítása alá, amelyen keresztül a kormány teljes hatalmat gyakorolhat az Egyetem felett.
A mai napig egyetlen szakmai érv sem hangzott el a kényszerátalakítás sürgőssége mellett, a kormány egyeztetés nélkül hoz döntéseket az Egyetem jövőjéről.
Az erről szóló törvénytervezet nem biztosítja az intézmény Alaptörvény szerinti szabadságát a felsőoktatásban.
Sem hazánk, sem a nemzeti kultúra érdekeit nem szolgálja, hanem a kormány kontrollját biztosítja alapítványi formában.
Az átszervezés már több felsőoktatási intézményben elkezdődött, és minden magyarországi egyetemmel megtörténhet. Ez veszélybe sodorja a felsőoktatás szabadságát!

Demonstrációra készülnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az Uránia és a Vas utcai épület előtt június 21-én vasárnap, 16 órától.

Megmozdulásukkal a parlamentnek üzenik, hogy

az egyetem alapítványi fenntartásúvá alakításáról szóló törvényjavaslatot ne fogadják el, mert az nem biztosítja az Egyetem Alaptörvény szerinti autonómiáját.

Mint felhívásukban írják, arra kérik Palkovics Lászlót, hogy az alábbi pontok teljesüléséről az egyetemet írásos formában biztosítsa:

  • 1. A rektort továbbra is az Egyetem jelölje ki! Nevezzék ki az Egyetem által demokratikus úton megválasztott jelenlegi rektorjelöltet!
  • 2. Kezdjenek érdemi tárgyalásba az Egyetemmel, ne hozzanak önkényes döntéseket!
  • 3. Az alapítvány vezetőinek, azaz a kuratórium tagjainak kiválasztási jogát engedjék át az Egyetemnek!

Az ügy előzménye egy törvényjavaslat, amely szerint az SZFE-nek szeptember 1-től alapítványi formában kellene működnie – erről az egyetem egyébként a sajtóból értesült. Az intézmény kivéreztetése ellen a jelenlegi és a korábbi hallgatók is tiltakoznak, de számos hazai és határon túli szervezet is szolidaritást vállalt velük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!