szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyomozó kutyák képesek egy szag molekuláris összetételéből kiszagolni a betegséget.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Juhászkutyákat, spánieleket és retrievereket képeznének ki arra a németországi Ulmen közelében, hogy felismerjék, ha valaki koronavírussal fertőzött.

A Covid-teszteknek a kiszagoltatás egy újfajta módja lehetne, ami nem is annyira ördögtől való ötlet, hiszen az erre kiképzett szolgálati kutyák nemcsak a robbanóanyagokat és a drogokat, de akár a rákos megbetegedéseket és az alacsony vércukorszintet is jelezni tudják - írja a Spiegel.

A kutyákkal foglalkozó ulmeni kutatók szerint az állatok már most 80 százalékos pontossággal képesek megérezni, ha valaki hordozza az új típusú koronavírust, úgyhogy egyelőre sikeresen halad a projekt. Megbízható eredmények pár héten belül várhatók.

Eddig fertőzött emberek nyálból vett mintáit szagoltatták meg a kutyákkal, ám ezekben a mintákban a vírusok már nem voltak aktívak. A tesztelés következő fázisában az lesz a nagy kérdés, hogy az állatok a még fertőző, aktív vírusokat is ki tudják-e majd szagolni. Ez minden bizonnyal egy kockázatosabb művelet lesz, amit úgy kell végrehajtani, hogy az állatok se fertőződjenek meg. Mostanra ugyanis két tanulmány is bizonyítja, hogy az ember átadhatja a vírust az állatoknak is.

Mindazonáltal sikeres tesztek zajlanak ezen a téren nemcsak Németországban, de az Egyesült Államokban, Finnországban és Nagy-Britanniában is, és van, ahol nem nyálmintákból, hanem vizeletből vagy izzadságból próbálják meg kiszagoltatni a vírus jelenlétét. Eddig ezek a kísérletek is bizakodásra adnak okot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétmillió forint és átlátszó a Xiaomi új tévéje

Kétmillió forint és átlátszó a Xiaomi új tévéje

Nem hozza Európába a Ford a Broncót

Nem hozza Európába a Ford a Broncót

Mozgolódnak Mészárosék: Felcsútról Budapestre költöztették egyik cégüket

Mozgolódnak Mészárosék: Felcsútról Budapestre költöztették egyik cégüket