szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Életének 63. évében kedd reggel elhunyt Gyekiczki András szociológus, jogász, a Mazsihisz Magyar Zsidóságért díjának kitüntetettje.

Gyekiczki András 1958. június 7-én született a Veszprém megyei Pápán és ott is nőtt fel.

Vasszorgalommal végzett kutatása feltárta és összegyűjtötte mindazt, ami az 1944 előtt Pápán élt zsidó családok emlékezetéből megmaradt. A kutatási anyagot 2012-ben a romos pápai zsinagógában az „Elfeledett szomszédaink” című nagy sikerű kiállításon mutatta be Rajk László látványterveivel – olvasható a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közleményében.

„Nem csak múzeumokban, levéltárakban kutatott, hanem kapcsolatba lépett szinte mindenkivel, aki a Pápán élt zsidó családok tagja, leszármazottja. Andrásnak hála, a világban szétszóródott hajdani pápaiak a kiállítás kapcsán újra kapcsolatba kerültek egymással, a várossal – és sokan a saját elfelejtett, eltemetett történeteikkel is. Unokatestvérek, hajdani iskolatársak, rég nem látott sorstársak találtak újra egymásra” – írta róla Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója.

Élete utolsó munkája a megújuló Rumbach utcai zsinagóga állandó kiállításának rendezése volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gáti Júlia Kult

Kötbérfizetés után már szabad emlékezni az elhurcolt pápai zsidókra

Négy évig volt elzárva a látogatók elől a pápai zsinagóga nagy sikerű, „Elfeledett szomszédaink” kiállításának anyaga. Az önkormányzat arra várt, hogy jogerősen beszedhesse a közel hatmillió forintos kötbért egy háromhetes csúszásért az alkotótól.

Először nyert olyan ló a brit-ír lóversenyek történetében, aminek 1 a 300-hoz esélyt adtak erre

Először nyert olyan ló a brit-ír lóversenyek történetében, aminek 1 a 300-hoz esélyt adtak erre

Sörtörvény: nem tudni, kötelesek-e egymás sörét árulni a kisüzemi főzdék

Sörtörvény: nem tudni, kötelesek-e egymás sörét árulni a kisüzemi főzdék

Mérő László: "Orbán Viktor meg fog bukni 2022-ben, például az Index miatt"

Mérő László: "Orbán Viktor meg fog bukni 2022-ben, például az Index miatt"