szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egykori legendás gitáros, Radics Béla durván beszólt az Illésnek és az Omegának – mindezt egy ügynöki jelentésből tudhattuk meg.

Ötvenéves ügynökjelentést tett közkinccsé az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, amelyben a magyar rocktörténet egyik legnagyobb hatású gitárosa durván becsmérelte a korszak két legnépszerűbb zenekarát.

„Én nem fogok bedőlni a rohadt kommunistáknak, én nem nyalok, mint az Illés meg az Omega és a hasonló kirakatzenészek tették” – fortyogott Radics az Ifjúsági Parkban egy Tűzkerék-koncert után.

Mindezt a „gitárkirály” egy Farsangi fedőnevű ügynöknek mondta el, aki szorgalmasan tovább is adta az állambiztonságnak e mondatokat. Sőt, kifejezetten kiprovokálta a zenészből, hogy mondjon valami rendszerelleneset: ő hozta szóba az Illés pár hónappal korábbi angliai turnéját és a brit közszolgálati rádiónak adott interjújukat, ami miatt egy éven át nem koncertezhettek Budapesten, illetve hangfelvételük sem jelenhetett meg. Mindezt azért, mert a magyar származású riporternek elmondták, a pártállami Magyarország vezetősége nem támogatja a könnyűzenét, nincs elég klub, valamint problémának tekintik a fiatalok hosszú haját.

„Minek dumálnak a Bobby Gordonnak? Itthon merjenek beszélni, ők úgy is jól feküdtek mindenhol” – mondta erre Radics.

A Blikk megkérdezte, így fél évszázaddal később, mit szólnak az érintettek a kifakadáshoz.

„Személyesen Béla sosem éreztette velem, hogy megvetett volna. Sőt, egy közös turnén, ahol a Tűzkerék volt az Illés előzenekara a mi hívásunkra, az utazások alatt nem tágított a mellettem lévő ülésből” – mondta Szörényi Levente.

Kóbor János szerint nem igaz, hogy az Omega a régi rendszer kegyeltje lett volna.

„Soha semmilyen támogatást nem kaptunk a 'rohadt kommunistáktól', mindent a saját erőnkből értünk el. Célul tűztük ki, hogy az Omegának legyen saját arculata és a nemzetközi mezőnyben is megmutassuk magunkat, amit el is értünk. Ehhez képest Bélánál hangsúlyosabb volt a kultusz iránti vágy. Ő volt a lázadó virtuóz, Jimi Hendrix hazai helytartója, szerintem ebből a jelentésből is kiviláglik, azt a szerepet élte, amit a rajongók elvártak tőle” – fogalmazott Kóbor, akivel szemtől szemben Radics teljesen normálisan viselkedett.

Radics Béla a Sakk Matt, a Tűzkerék és a Taurus együttesben is népszerű volt, amely aggasztotta a diktatúra őreit. Csak két kislemezt rögzíthetett, köztük legismertebb szerzeményét, a Zöld csillagot. 1973-as feloszlásuk után az italba menekült, majd 1982 októberében meghalt. Hét éve utcát neveztek el róla annál az angyalföldi tömbháznál, amelyben a lakása volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alaszka már ingyen oltást kínál a turistáknak

Alaszka már ingyen oltást kínál a turistáknak

Kert, medence és 35 méter magas zászló is kerül az átépített Citadellára

Kert, medence és 35 méter magas zászló is kerül az átépített Citadellára

Az Opel retró villanyautóként támasztotta fel a legendás Mantát

Az Opel retró villanyautóként támasztotta fel a legendás Mantát