szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Erről a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke nyilatkozott, aki szerint a belépőjegyek áfakulcsának 5 százalékra csökkentésére is szükség lenne.

A kulturális veszteség mellett a fesztiválok elmaradása idén legalább 80 milliárd forint bevételkiesést okoz az államkasszának – mondta a Világgazdaságnak Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) elnöke, aki konkrét javaslatokat tett a kormánynak arra, hogyan lehetne mérsékelni a fesztiválipar koronavírus-járvány okozta kárát.

Márta elmondása szerint a szektor közvetlenül 37 ezer embert, közvetve 370 ezret foglalkoztat. Megkérdőjelezhetetlen – magyarázta –, hogy az emberélet a legfontosabb, a korlátozások azonban súlyos károkkal járnak együtt, ezért segítséget várnak.

Ennek egy módja lenne a vendéglátásnak nyújtotthoz hasonló járuléktámogatás meghosszabbítása. Legalább ennyire fontos volna a bértámogatás. Az MFSZ-elnök szerint az igazolt kifizetések után visszamenőleg is kompenzációban részesülhetnének az érintett szereplők. Rezsitámogatásra is szükség lenne, valamint arra, hogy a jövőben a belépőjegyeket 5 százalékos áfakulccsal értékesíthessék a fesztiválok.

Az ágazat számára elengedhetetlen lenne az is Márta szerint, hogy a fesztiválokat érintő szabályozásváltozások legalább 90 napos határidőt hagyva szülessenek meg a vissza- vagy áttervezhetőség miatt. Olyan rendezvényeket befolyásolnak ugyanis ezek a döntések, amiket hónapokig, ha nem évekig tartott megszervezni.

Márta szerint még várják a kormányrendeletet is, amelyből pontos információt kapnak majd arról, hogy az 5,3 milliárd forintos ígért támogatási csomagot milyen feltételek mellett és kik vehetik igénybe.

Hasonló kérésekből állított össze öt pontos listát múlt héten Kádár Tamás, a Sziget Zrt. ügyvezetője is. Mint fogalmazott: az „5,3 milliárdos garázskoncerteket” nem érzi átgondolt javaslatnak.

Nem lesznek fesztiválok, folytatódik a magyar zeneipar vesszőfutása

Megszületett a döntés: a kormány augusztus 15-e után sem engedélyez 500 fősnél nagyobb rendezvényeket. Így nem kerül sor az augusztusra második felére átütemezett fesztiválokra és több nagyobb koncertre sem. A most meghozott döntés ilyenformán még nehezebb helyzetbe sodorhatja az eddig is több sebből vérző hazai zenei- és rendezvényipart.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ígéretesen megy versenypályán is a zöld rendszámos Skoda Octavia RS

Ígéretesen megy versenypályán is a zöld rendszámos Skoda Octavia RS

Levelet kapott az Apple, a Facebook és a YouTube, hogy hagyják végre békén a gyerekeket

Levelet kapott az Apple, a Facebook és a YouTube, hogy hagyják végre békén a gyerekeket

Közel háromezer új fertőzött van Ukrajnában

Közel háromezer új fertőzött van Ukrajnában