szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus miatt március 15-én nem tudták megtartani az ünnepélyes díjátadót, azonban most, augusztus 20-a előtt pótolták. Kossuth-díjat kapott többek között Káel Csaba, Szombathy Gyula, Dörner György és a Kaláka együttes.

Az államfő kitért arra, hogy a sors különös fordulatából az ünnepélyes díjátadóra idén nem a megszokott napon, március 15-én kerül sor, hanem a következő nemzeti ünnep küszöbén. "Az elmúlt a hónapok nekünk nemcsak az átélt nehézségek miatt fontosak, de alkalmasak arra is, hogy kicsit másként gondoljunk mindarra, amit különben rendre március 15-én szoktunk ünnepelni. Hogy ne csak egyetlen napra figyeljünk. Hogy rácsodálkozzunk 1848-49 hatalmas teljesítményére, amely mindig több volt, mint hangzatos kiáltványok, pompás kokárdák vagy esőcseppek Kossuth kalapján" - jegyezte meg.
Emlékeztetett: Magyarországnak 1848 nyarán előbb volt országgyűlése Pesten, mint alkalmas, méltó épülete hozzá. Ekkor azonban mégis először történt meg, hogy a magyar országgyűlés küszöbét nem a megszokott rendi küldöttek lépték át, hanem választott képviselők. Azon a nyáron a megszerzett önrendelkezés és az áprilisi törvények jegyében először tartottak választásokat Magyarországon.
"Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy 1848-49 nemcsak lelkesítő, felszabadító forradalom, majd sok áldozatot követelő szabadságharc volt, hanem sokak, nagyon sokak elszánt, odaadó, verejtékes - ma már talán csak a történészek számára észrevehető - munkája" - mondta a köztársasági elnök.
Kifejtette, 1848-49 hősei között ott vannak mindazok, akik az új országgyűlésben megalkották a nemzeti önállóság törvényeit, akik nagyon rövid idő alatt a semmiből vadonatúj közigazgatást hívtak életre, nemzeti honvédsereget állítottak fel, akik saját közoktatást szerveztek, utakat építettek.
1848-49 története csordultig teli olyan emberi teljesítményekkel, amelyeken, még ennyi idő távlatából is, "megállhat a világ szeme". És emberekkel, akik becsületes, elsőrangú munkával tették a dolgukat - fűzte hozzá Áder János.
A magyar történelem egyik csodája, hogy a közös cél különleges rangra emelte a közös munkát: megalkotni az új hazát, megteremteni annak szabad életét, önálló mindennapjait - emlékeztetett az államfő, hozzátéve: ezért lehetett az 1848-49-ben életre kelt, modern, polgári Magyarország a nemzet hatalmas, bámulatra méltó, közös alkotása, amely legfőbb vívmányaiban túlélte még a szabadságharc végzetes kimenetelét is.
Áder János szavai szerint 1848-49 minden tenni akaró nemzedéknek később is mindig példa és kapaszkodó volt. "Harminc esztendővel ezelőtt, amikor a régóta várt, demokratikus választás küszöbén az ország függetlenségét, önálló életét kellett megteremtenünk, nekünk is mintául, követendő például szolgált" - fűzte hozzá.
Nagy történelmi fordulatból egy emberöltő alatt legtöbbször csak egy, ha akad, de dolgozni, a ránk szabott munkát elvégezni, világraszólót alkotni, a saját talentumokból a közös perselybe dobni békeidőben sem kisebb kihívás - emelte ki az államfő, aki szerint ezúttal is csupa olyan életművet, olyan munkát, kiteljesített tehetséget, jelentős eredményt, sok évtizedes pályafutást, megérdemelt sikert lehet méltatni, amelyen "megáll a világ szeme".
A nemzeti ünnep alkalmából kitüntetettek teljesítménye ugyanúgy gazdagítja az életünket, mint a történelmi hőstettek, az emlékké nemesült áldozatok, hiszen pontosan úgy tanítanak, gyógyítanak, fejlesztenek, szolgálnak, gyönyörködtetnek, kutatnak, szerveznek, szerkesztenek, ahogy tették ezt mindig a legjobbak - méltatta a díjazottakat Áder János.
Orbán Viktor miniszterelnöknek szerdán a rendkívüli európai uniós csúcson kell részt vennie, ezért az ünnepélyes díjátadón nem tudott jelen lenni. Az elismeréseket Áder János Kövér László házelnökkel együtt adta át.

A parlamenti ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök nem vett részt, a rendkívüli európai uniós csúcson van. Az elismeréseket Áder János Kövér László házelnökkel együtt adta át.

Áder kiemelte, hogy a sors különös fordulatából az ünnepélyes díjátadóra idén nem a megszokott napon, március 15-én kerül sor, hanem a következő nemzeti ünnep küszöbén.

 

©

"Az elmúlt hónapok nekünk nemcsak az átélt nehézségek miatt fontosak, de alkalmasak arra is, hogy kicsit másként gondoljunk mindarra, amit különben rendre március 15-én szoktunk ünnepelni. Hogy ne csak egyetlen napra figyeljünk. Hogy rácsodálkozzunk 1848–49 hatalmas teljesítményére, amely mindig több volt, mint hangzatos kiáltványok, pompás kokárdák vagy esőcseppek Kossuth kalapján."

Áder János augusztus 19-én előadott március 15-i beszédében párhuzamot vont az 1848–49-es események és a rendszerváltás között. Előbbi "harminc esztendővel ezelőtt, amikor a régóta várt, demokratikus választás küszöbén az ország függetlenségét, önálló életét kellett megteremtenünk, nekünk is mintául, követendő például szolgált".

A díjazottak listája nem volt meglepetés, mert már márciusban nyilvánosságra hozták azt. Most, a koronavírus-járvány második hulláma előtt azonban volt erre lehetőség Szent István napja előtt. Áder János köztársasági elnök átadhatta a díjakat.

Kossuth-díjat kapott:

 • Ács Margit író, műkritikus, szerkesztő,
 • Berczelly István operaénekes, a Magyar Állami Operaház örökös tagja,
 • Dörner György, az Újszínház ügyvezető igazgatója,
 • Erdélyi Tibor táncművész, koreográfus, fafaragó népi iparművész,
 • Halmy Miklós festő-, szobrász- és grafikusművész,
 • Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója,
 • Kepenyes Pál ötvös- és szobrászművész,
 • Kodolányi Gyula költő, műfordító, irodalomtörténész,
 • Kolonits Klára operaénekes,
 • Ladányi Andrea balettművész, koreográfus, színész, rendező,
 • Lovas Ilona képző- és textilművész,
 • Sárközi Mátyás író, kritikus, műfordító, szerkesztő,
 • Solymosi Zoltán táncművész,
 • Sunyovszky Sylvia színművész,
 • Szombathy Gyula színművész,
 • Várjon Dénes zongoraművész.

A Kossuth-díjat megosztva kapták a Kaláka együttes tagjai, Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs.

Széchenyi díjat-kapott Berlász Melinda zenetörténész, Bitter István pszichiáter, Borhy László Rezső régész, ókortörténész, Buday László orvos-biokémikus, Csiba László Mihály neurológus, Iglói Ferenc, a fizikai tudomány doktora, Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész, Pálfy Péter Pál matematikus, Simonyi Sándor gépészmérnök, Szőnyi Tamás matematikus, valamint megosztva Horváth Sándor és Pataky Rita építészmérnökök.

 

©

 

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést kapott Balog Zoltán volt humánminiszter (ő az átadáson elejtette a díjat), és Bíró Zoltán irodalomtörténész.

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta Bács Tamás egyiptológus, Fekete Károly orvos, Frank Spengler a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi irodájának vezetője, Gáspár Zsolt építőmérnök, Koltay Gábor filmrendező, Kun Miklós történész, Szabó Gábor fizikus, Takaró András lelkipásztor, Warvasovszky Tihamér ÁSZ-alelnök, Kónya István Kúria-elnökhelyettes, Liszkay Gábor, a Fidesz médiaközpontja, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány alapítója, Orosz Ildikó a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A győri polgármester "égbekiáltó baromságnak" nevezte az országos kórház-főigazgató kijelentését

A győri polgármester "égbekiáltó baromságnak" nevezte az országos kórház-főigazgató kijelentését

Itthon is beárazták a gázolajról benzinre váltott új Audi SQ7-et

Itthon is beárazták a gázolajról benzinre váltott új Audi SQ7-et

Megkapták a kísérleti oltást a majmok a San Diegó-i állatkertben

Megkapták a kísérleti oltást a majmok a San Diegó-i állatkertben