szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Esterházy Magánalapítvány még 2019-ben indított pert a kincsek tulajdonjogáért. Most első fokon vesztett.

A Fővárosi Törvényszék szerdán hirdetett ítéletet első fokon az egykori Esterházy-hitbizomány kincseiről.

A bíróság elutasította az Esterházy Magánalapítvány keresetét a Magyar Állammal, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft.-vel, valamint az Iparművészeti Múzeummal szemben tulajvédelem iránt indított perében.

Az indoklás szerint a felperesnek nem sikerült bizonyítania, hogy a perben érintett műkincsek a fraknói várnak szerves tartozékai lennének.

A korabeli jogtörténeti dokumentumok, a ma is hatályban lévő korábbi bírósági határozatok, valamint a korabeli jogszabályok épp azt bizonyították, hogy ezek a műkincsek nem képezték a fraknói várat is magába foglaló osztrák Esterházy-hitbizomány vagyonát, azok magyarországi kötődése vitathatatlan, írta közleményében a bíróság. A bíróság kötelezte a felperest a perköltségek megfizetésére.

Az Esterházy család háromszáz évig gyűjtött értékes textileket, fegyvereket, ötvösmunkákat és ékszereket, amikből nemcsak a magyar viszonyok között, de európai színvonalon is jelentős gyűjteményt állítottak össze. Az Esterházy-kincseket (illetve egy részét) viszont utoljára 2006 és 2008 között láthatta a nagyközönség az Iparművészeti Múzeumban.

A hercegi család osztrák alapítványa még 2019 januárjában indított pert a közel 100 millió euró értékű Esterházy-kincsek tulajdonjogáért, miután álláspontjuk szerint a magyar állam megsértette a családdal kötött korábbi egyezséget.

A hvg.hu már korábban megírta, hogy

ha a bíróság az Alapítványnak ad igazat, akkor sem viszik el a kincseket Magyarországról, hiszen azok védettek, és Alapítvány azt szeretné, ha azok az Iparművészeti Múzeumban lennének, "vagy olyan országos múzeumban, amely megfelel a szakmai előírásoknak, és maga is szakmailag foglalkozhatna velük, illetve időszakosan kiállítaná azokat”.

Az Alapítvány szintén 2019 januári közleményében is azt írta, hogy "továbbra is a magyar kulturális örökség elidegeníthetetlen részeként kezeli a kivételes értékű gyűjteményt és tartja magát azon vállalásához, hogy a számára kedvező bírósági ítélet után is Magyarországon tartja a kincseket.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamvay Péter hvg360

A mesés Esterházy-kincseket Ausztriában jobban megbecsülik, mint nálunk

Miközben a magyar kormány nagyívű terveiből semmi sem lett, Ausztriában lassan újjáépítik az Esterházy-tündérvilágot. Ott sem problémamentes az állam és a hercegi család vagyonát kezelő magánalapítvány kapcsolata, de legalább nem pereskednek egymással úgy, mint Magyarországon.

Erről tudjon, mielőtt kivetetné a gyerek manduláját

Erről tudjon, mielőtt kivetetné a gyerek manduláját

Van-e csodafegyvere az ellenzéknek 2022-re? – Tóka Gábor vitaindító elemzése

Van-e csodafegyvere az ellenzéknek 2022-re? – Tóka Gábor vitaindító elemzése

Két évet kapott a kecskeméti férfi, aki meg akarta ölni az ismerősét

Két évet kapott a kecskeméti férfi, aki meg akarta ölni az ismerősét