szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Habsburg Eduárd osztott meg egy ritkán látott archív felvételt, amelyen a még csak 24 éves Károly, a majdani utolsó magyar király és osztrák császár és menyasszonya, a 19 éves Zita hercegnő látható.

109 évvel ezelőtt, az esküvőjük előestéjén készült az a filmrészlet, amelyen Károly főherceg és menyasszonya, Zita hercegnő (Pármai-Bourbon Zita) egy balkonon állva integetnek. Az archív anyagot Habsburg Eduárd főherceg, író és diplomata osztotta meg Twitteren.

Károly főherceg és Zita hercegnő eljegyzésére 1911. június 13-án került sor, a Bourbon-ház pármai ágának családi rezidenciájában, a toszkánai Villa Borbone della Pianore kastélyban, házasságkötésüket pedig ugyanezen év októberében tartották az Alsó-Ausztria területén található schwarzaui kastélyban.

Néhány évvel később, 1916-ban Károlyból osztrák császár lett (I. Károly néven uralkodott), IV. Károly néven pedig magyar királlyá koronázták. Uralkodása rövid ideig tartott, mindössze két évig, noha a magyar trónra többször is megpróbált visszatérni. Ő volt az utolsó osztrák császár és magyar király.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beckenbauer: Csak Matthäusban bíztam, hogy felveszi a küzdelmet Diegóval

Beckenbauer: Csak Matthäusban bíztam, hogy felveszi a küzdelmet Diegóval

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Önjáró büfékocsi a streetfood jövője?

Önjáró büfékocsi a streetfood jövője?