szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem tudtak egyetlen szót megnevezni 2020 legjellemzőbb szavaként az angol nyelv legfontosabb szótáraként emlegetett Oxfordi Angol Szótár összeállítói.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az oxfordi szótárkészítők által kiválasztott év szava mindig az elmúlt 12 hónap szellemét, hangulatát, elfoglaltságait tükrözi, idén azonban nem tudták rámutatni erre az egyetlen szóra vagy kifejezésre. A szótárt kiadó Oxford University Press ezt azzal magyarázta, hogy idén az angol nyelv, akárcsak a mindennapi élet, hatalmas változáson ment át, gyorsan és folyamatosan alkalmazkodott a világban zajló eseményekhez.

Ezért most rendhagyó módon Egy példátlan év szavai címmel tettek közzé jelentést.

A jelentés az év történéseivel párhuzamban sorolja az új szavakat, az ausztrál bozóttüzektől kezdve az amerikai elnökkel, Donald Trumppal kapcsolatos kongresszusi impeachment (felelősségrevonási) eljárás felvetődésén keresztül a koronavírus-járvány szótáráig. Beszámolnak róla, hogy nyáron a rasszizmusellenes Black Lives Matter mozgalom és rövidítése, a BLM terjedt el világszerte, majd legutóbb az amerikai elnökválasztáson leadott levélszavazat lett felkapott.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az előretörő új szavakkal szemben a korábban népszerű brexitet 2020-ban 80 százalékkal kevesebbet használták.

Mint Casper Grathwohl, az Oxford Languages elnöke kijelentette, nyelvi szempontból még sosem tapasztalt olyan évet, mint az idei. Az oxfordi csapat több száz jelentős új szót és azok használatát határozta meg az év előrehaladtával, amelyek közül több tucatnyi simán lehetett volna máskor az év szava – jegyezte meg.

Tavaly a klímavészhelyzet lett az év szava az Oxfordi Angol Szótár (OED) készítői szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Equilor: Várnak kockázatok Amerikára Biden alatt

Equilor: Várnak kockázatok Amerikára Biden alatt

Nemrég még Gulyás és Guller is nyári nyitásról beszéltek, most már rémhírnek nevezik ezt

Nemrég még Gulyás és Guller is nyári nyitásról beszéltek, most már rémhírnek nevezik ezt

A Xiaomi mobiljából egy robotsárkány is legyártható – videó

A Xiaomi mobiljából egy robotsárkány is legyártható – videó