szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Závada Pál azt mondja, számára nehéz a jelenről írni, Az ember tragédiáját viszont továbbgondolta. Az ő színében Ádám félig-meddig diktátor, sőt kis túlzással a végén a mostani miniszterelnököt is bele lehet látni.

Madách Imre művének, Az ember tragédiájának a 20-21. századi színeit gondolta tovább néhány magyar szerző Szikora János ötlete alapján. A nagyváradi–berlini színt Závada Pál jegyzi, ő az 1930-as évektől 1989-ig követi Ádám és Éva sorsát. A HVG-nek adott interjúban azt mondta, a hősei tudat alatt emlékeznek rá, hogy megjelentek már egy másik műben, és utalnak is erre.

Madách és Az ember tragédiájának a tanulmányozása során Závada Pál azt is felismerte, hogy a nagy drámaíró nőképét erős kritika alá lehetne vonni.

Az Akadémián tartott székfoglalója dermesztő szöveg arról, hogy mire való a nő, mire jó, és mire nem. A maga korában ez nem volt kirívó, mégis döbbenetes, hogy aki jobb pillanataiban lángelmei költői magasságokba tudott emelkedni, az egyébként miféle gátoltságok rabja lehetett, és emiatt volt ilyen vállalhatatlan a nőképe.

Závada Pál
©

Ami viszont a jelent illeti, a szerzőben az nem merült fel, hogy napjaink demagógiájáról, populizmusáról szóljon a megszülető új szín. „A jelenről írni nekem nehéz, mert ellen kell tartani a publicisztikus meg a tandrámai színezetnek is. Abból nem indulhatok ki, hogy a magyar kormányfő bukásához szeretnék hozzájárulni átütő erejű drámával, és ezt mutassák be lehetőleg az ország összes színházában. Pedig Ádám diktátor is lehet, mint ahogy nálam is félig-meddig az. Sőt kis túlzással azt is belemesélhetjük, hogy a szín végén akár a mostani miniszterelnök jelenik meg, hiszen a hősöm merészen képes mindjárt a frissen szabadságukat elnyert alattvalóinak a letaposására gondolni” – mondta Závada. 

A teljes interjút Závada Pállal a HVG e heti számában, illetve a hvg360-on olvashatják.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meseország-ügy: Ilyen erővel vicces fiatalok feljelenthetnék a Macbethet is

Meseország-ügy: Ilyen erővel vicces fiatalok feljelenthetnék a Macbethet is

Véget ér a Peaky Blinders, a hatodik évad lesz az utolsó

Véget ér a Peaky Blinders, a hatodik évad lesz az utolsó

A Szegedi Tudományegyetem rektora: Nincs semmilyen nyomás, még az sem biztos, hogy lesz egyetemi átalakulás

A Szegedi Tudományegyetem rektora: Nincs semmilyen nyomás, még az sem biztos, hogy lesz egyetemi átalakulás