szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gépészmérnököt 85 éves korában érte a halál.

„Életének 86 évében tegnap meghalt dr. Móricz Imre mérnök. Móricz Zsigmond fia volt, akként is élt” – írta meg közösségi oldalán Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész.

Móricz Imre 1935. április 14-én született Litkei Imre néven. Édesanyja Litkei Erzsébet, becenevén Csibe volt, akit az irodalomtörténet évtizedekig Móricz Zsigmond fogadott lányaként tartott számon, ám a közelmúltban bizonyossá vált, hogy valójában az utolsó szerelme volt. Nyáry a bejegyzésében azt írta:

Az alkalmi ismeretségből később sajátos múzsa-művész kapcsolat, majd élettársi viszonyt alakult, amit az író környezete nehezen fogadott el. A lány örökbefogadására azért került sor, mert a házas, de feleségétől, Simonyi Máriától külön élő Móricz valamilyen módon legalizálni akarta a kapcsolatukat.”

Mielőtt Imre iskolás lett, őt is magához vette, s hivatalosan is örökbe fogadta az író.

Egy fiú halálára Életének 86 évében tegnap meghalt dr. Móricz Imre mérnök. Móricz Zsigmond fia volt, akként is élt....

Közzétette: Nyáry Krisztián – 2021. január 13., szerda

Nyáry posztja szerint Móricz Imre 1953-ban érettségizett kitűnő eredménnyel. Bár apja annak idején azt mondta róla, hogy aki ennyire szereti a meséket, kitűnő szerkesztő lesz, nem mert bölcsésznek tanulni. Úgy érezte, családnevével irodalmi pályára lépni öngyilkosság lett volna, ezért lett inkább gépészmérnök. „Nem akármilyen sikerrel indult a pályája: két diplomát, több nyelvvizsgát, majd doktorátust is szerzett. Később, a 70-es években ENSZ-ösztöndíjjal Nyugat-Németországban dolgozott vízierőművek tervezésén, majd egyike lett az első magyar mérnököknek, akik számítógépet használtak a munkához, később Finnországban tervezett erőműveket.”

Hogy ki volt Móricz Imre biológiai apja, sosem derült ki – írta Nyáry, hozzátéve: a közelmúltban ugyanakkor felvetődött, hogy Móricz Zsigmond lehetett. Hamar Péter irodalomtörténész szerint az író és Móricz Imre rendkívüli külső hasonlósága nem a véletlen műve, mások szerint azonban nincs az elméletre meggyőző bizonyíték.

A 24.hu felidézte az RTL Klub XXI. század című műsorának Móricz Imréről szóló részét, amelyből kiderül: az írót tekintette apjának. „Anyám úgy szólította őt, hogy »Apuka«, én meg ezek után »Papának« hívtam. Valamivel később a nevére vett, örökbe fogadott. Másfél évig együtt éltünk hármasban, még nem voltam iskolás, de már olvasni tanított. Aztán ő meghalt, s én ismét nevelőszülőkhöz kerültem. Anyám később magához vett, ám mikor a nevelőapámat Apunak szólítottam, félrehívott, és azt mondta: »Ne hívd őt így, mert a te apád Móricz Zsigmond«.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb EU-szankciók várhatóak az oroszországi rendőri brutalitás miatt

Újabb EU-szankciók várhatóak az oroszországi rendőri brutalitás miatt

Meghalt a legendás amerikai tévés, Larry King

Meghalt a legendás amerikai tévés, Larry King

A Központ mellett egy másik helyet is bezártak a bulinegyedben

A Központ mellett egy másik helyet is bezártak a bulinegyedben