szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Norén több műve magyarul is megjelent. 76 éves volt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

76 éves korában elhunyt Lars Norén svéd drámaíró, világhírű színpadi szerző. A halálát koronavírus-fertőzés okozta – jelentette be az Albert Bonniers kiadó kedden.

"Lars Norén írói és dramaturgi munkájának fontosságát lehetetlen néhány szóban összefoglalni, ő egyik legnagyobb kortárs írónk volt" – hangoztatta Eva Bonniers, aki a könyvkiadónál Norén műveit szerkesztette.

Per Olov Enquist mellett Lars Norén volt az 1970-80-as évek Svédországának legfontosabb drámaírója.

August Strindberg (1849-1912) utódjának tartották, mivel nagy szerepe volt a strindbergi dramaturgiai hagyományok továbbvitelében.

Az 1944-ben Stockholmban született Norén az 1960-as években versek írásával kezdte irodalmi munkásságát, majd a 70-es évek végétől a színházak kerültek érdeklődése középpontjába nemcsak drámaíróként hanem rendezőként is. Kereken 30 vers-és prózakötete jelent meg, írt rádiójátékokat, televíziós fogatókönyveket is. Nem csupán a stockholmi Drámaszínházban vitt színpadra műveket, hanem a párizsi Comédie Francaise-ben is, legutóbb 2018-ban.

Norén több műve magyarul is megjelent (Háború, Az idő a mi otthonunk, Őszi álom) és a színházak is műsorra tűzték darabjait, köztük Az éjszaka a nappal anyja című művét, valamint a Háborút Ascher Tamás rendezésében 2005-ben.

Lars Norén megkapta a Svéd Akadémia Északi-díját, amelyet mini Nobel-díjként tartanak számon és régóta az irodalmi Nobel-díj várományosának tartották hazájában. "Ő volt a legnagyobb drámaírónk Strindberg után" – méltatta őt Björn Wiman, a DagensNyheter legnagyobb svéd napilap kulturális szerkesztőségének a vezetője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
906 ezer forintnyi dollárt keresett a videós, aki élőben közvetítette, ahogy alszik

906 ezer forintnyi dollárt keresett a videós, aki élőben közvetítette, ahogy alszik

Ötszáz milliárd korall élhet a Csendes-óceánban

Ötszáz milliárd korall élhet a Csendes-óceánban

Több budapesti és vidéki iskolában törölték a felvételi vizsgákat a járványhelyzet miatt

Több budapesti és vidéki iskolában törölték a felvételi vizsgákat a járványhelyzet miatt