szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közönség és sztárok nélkül, online szakmai rendezvényekkel és vetítésekkel kezdődött hétfőn a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale. Kedden már egy magyar versenyfilmet is bemutatnak.

„A világ legnagyobb filmes közönségfesztiváljának” szokták mondani a Berlinalét, ám idén e jelzőknek semmi értelme, a koronavírus-járvány miatt átszervezték a rendezvényt, ami így a 71 éves történelme legszomorúbb eseménye. A hagyományos, év eleji időpontban csak a szakmai kísérőprogramokat tartják meg – online formátumban –, a szemlére beválogatott alkotásokat pedig egy ideiglenes streamingszolgáltatás, a Berlinale Media Service (BMS) révén bemutatják a regisztrált filmes szakembereknek.

Most először két magyar nagyjátékfilm is indul a legjobb filmnek járó Arany Medvéért. Nagy Dénes rendezői bemutatkozását, a Természetes fény című magyar–lett–francia–német koprodukciót kedden, Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című alkotását szerdán nézhetik meg a kritikusok a BMS-en.

A szervezők kiemelték, hogy azért esett a választásuk a fiatal magyar rendező, Nagy Dénes alkotására, mert a Závada Pál azonos című regénye alapján készült Természetes fény egyedi megközelítéssel mesél az egyik leggyakrabban tárgyalt történelmi témáról, a második világháborúról.

A két magyar film 13 munkával versenyez az Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért. A szakmai programok ideje alatt a nemzetközi zsűri is dolgozik, döntéseiket pénteken ismertetik. A testületet az Arany Medvével az utóbbi években díjazott művészek közül válogatták ki. Meghívták Enyedi Ildikót is, aki 2017-ben vitte el a fődíjat Testről és lélekről című filmjével.

Az idei nyertesek névsorának kihirdetésével nem ér véget a 71. Berlinale. Valamennyi szekció összes filmjét bemutatják a nagyközönségnek is, a Berlinale Summer Special című rendezvénysorozatban, a nyilvános vetítéseket június 9-től június 20-ig tartják meg, ha a járványhelyzet megengedi.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. Éves költségvetése nagyjából 25 millió euró (8 milliárd forint), fő finanszírozója a német szövetségi kormány.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Két magyar rendező filmje is versenybe száll a berlini Arany Medvéért

Nagy Dénes első mozifilmje, a Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című alkotása is meghívást kapott a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. A 71 éves fesztivál történetében most először lesz két magyar alkotás világpremierje a versenyben.

Diseri Dóra, Berlin Kult

Trump, Putyin vagy Bolsonaro veszi vajon a Berlinale üzenetét?

Az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál alkotói nem riadnak vissza a politikai és társadalmi állásfoglalásoktól. Bár a kritikusok véleménye nagyon szerteágazó, ami a programba került filmek minőségét és sokféleségét illeti, egyvalamiben biztos egyetértenek: a Berlinale nemcsak Európa egyik legnagyobb és legrangosabb, de legpolitikusabb filmfesztiválja is. Ahogy mindig is az volt.

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész

Vizsgálat indult a Facebooknál a magyar politikusok elérésének csökkenése miatt [frissítve]

Vizsgálat indult a Facebooknál a magyar politikusok elérésének csökkenése miatt [frissítve]

14 év után felkereste megmentőjét egy debreceni lány, akit négyévesen kihoztak egy lakástűzből

14 év után felkereste megmentőjét egy debreceni lány, akit négyévesen kihoztak egy lakástűzből