szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állami milliárdokból indult médiaképzésnek nézett utána a Szabad Európa Rádió. A képzésben részt vevők maguk is tisztában vannak vele, hogy a programban kormánylapok és a közmédia számára nevelnének utánpótlást, de legalább jól fizetnek.

  • „Amikor kirobbant a Szájer-botrány, a következő órán az volt az első kérdés, hogy milyen fontos hírek történtek az előző napokban. Na, akkor volt pár perc mély hallgatás, aztán kiderült, hogy a Fradi BL-meccse a Barcelona ellen volt a legfontosabb hír.”
  • „Az volt a mondás, hogy nincsen független újságírás, minden ideológiának van alárendelve, és ezzel semmilyen gond nincsen.”
  • Gondolkodásra nem nagyon késztetnek minket.
  • Azt is elmondták, nem baj, ha nem igaz, amit írunk.

Ilyeneket és ehhez hasonló dolgokat mondtak a Szabad Európa Rádiónak azok a fiatalok, akik részt vesznek vagy vettek a Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (NTGN) által 2019-ben állami milliárdokból indított újságíró-oktatásban. A Szabad Európa Rádió hosszú cikkben járta körül az NTGN képzését.

A lap szerint a képzésben a kormánypárti sajtó és a közmédia számára oktatnak újságírást, a korábban ígért tehetséggondozás helyett inkább káosz van, az egyéni tanrend helyett poroszos hozzáállás, de legalább tisztességes ösztöndíjat kapnak a résztvevők: havi nettó 200 ezer forintot. Ezért egyébként többen úgy is bent maradnak, ha nem érzik jól magukat, és szakmailag sem tartják hasznosnak.

A képzésről kiderül még a cikk szerint, hogy nincs jól megszervezve, nincs tanterv, nem világosak az elvárások, nem tudni, milyen az akkreditáció, és visszajelzést sem minden tanártól kapnak a résztvevők. A lap jelezte, hogy amikor elkezdtek felkutatni résztvevőket, Gáspár Kinga a képzés tanulmányi igazgatója minden diákot figyelmeztetett, hogy ne nyilatkozzanak, és maga sem válaszolt a rádió megkeresésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!