szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ legundorítóbb ételeit mutatja be egy berlini múzeum.

Az undor emberi, az undor vicces

– olvasható a Disgusting Food Museum (Undorító Ételek Múzeuma) honlapján, amely Malmö után nyitott meg Berlinben is. A különleges kiállítás nem országok szerint csoportosítja a furcsa fogásokat, hanem élelmiszercsoportok szerint. Így több fogásból álló menüként is megélhető a kiállítás – mondta Martin Völker igazgató.

A menü az italokkal indul: ide tartozik a hódpézsmával, azaz a hód végbele és ivarnyílása között elhelyezkedő mirigyek által kiválasztott anyaggal ízesített ital, vagy a strucctojással készített likőr.

A múzeumban több mint 90 rendkívüli élelmiszerre csodálkozhat rá a látogató, a bikapénisztől, a grillezett kutyáig, a békából készült smoothie-tól, a rántott tehéntőgyig vagy egy német specialitásig, az atkák emésztőnedveivel érlelt úgynevezett atkasajtig.

A múzeumban tehát nem csak távoli országok ételeit mutatják be, mivel nem akartak „gyarmatosító” szemmel nézni ezekre az országokra. „Ezért megpróbáltunk minden fogáshoz hasonló párt találni Németországból” – mondta Völker. Így kapott helyet a visszataszító ételek sorában a libamáj is.

„Olyan dolgoktól undorodunk, amelyek túl idegenek számunkra, vagy éppen túl közel vannak. Itt nem ennénk kutyát, mert túl közel állnak hozzánk. Ezzel szemben Indiában elképzelhetetlen, hogy megegyék a szent tehenet” – mondta Bastienne Neumann táplálkozáskutató.

Völker elmondta, hogy a kiállítással nemcsak a figyelmet akarják felhívni ezekre az ételekre, a tárlat a felvilágosítást is szolgálja a fenntarthatóság és az állatok jólléte szempontjából. Kiemelte: a kiállítás miatt egy állatot sem öltek meg szükségtelenül.

A látogatók a kiállításon közelről megtekinthetik az ételeket, megszagolhatják és le is fotózhatják őket.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!