Tetszett a cikk?

Legnagyobb áruház, legnagyobb választék! Minden szinten szinte minden! - utaltak a hatvanas-hetvenes években a szlogenek az ország akkoriban legnagyobb áruháza, a Corvin vezető szerepére.

Neve már a két világháború között is fogalom volt. A Reiss Zoltán műépítész tervei alapján épült áruházpalota - melynek üzemeltetésére a hamburgi M.J. Emden cég hozott létre részvénytársaságot 1922-ben - 1926. március 1-jén nyitotta meg kapuit a budapesti Blaha Lujza téren. Első igazgatója, a többségi német tulajdonos által kinevezett Lewin Miksa német vállalkozó "speciális szaküzletek elmés közösségének" nevezte az áruházat, melynek a 30-as években 52 osztálya volt, s három utcára néző 33 kirakatával vonzotta a vásárlókat. Az országban elsőként, 1931-ben felépített mozgólépcső valósággal szenzációszámba ment.

Az áruház 1944 karácsonyán bezárt, az ostrom alatt kiégett. Német tulajdonként 1947-ben jóvátétel fejében szovjet tulajdonba került, a magyar állam 1952-ben kapta vissza. Az újjáépítés után az Állami Áruházak csoport tagjaként, néhány évig Budapest Nagyáruház néven működött, 1956-ban súlyos károkat szenvedett. 1966-tól a Centrum Áruházak Vállalat önelszámoló egységeként működött tovább, majd átépítették, ekkor került a homlokzatra a sokat vitatott borítás. 1992-ben megkezdődött az áruház privatizációja és korszerűsítése.

Az első modern budapesti nagyáruház alapjait Holzer Simon szabómester rakta le, aki műhelye mellett 1869-ben egy női konfekcióüzletet nyitott. Ezt fejlesztette tovább fia, Holzer Sándor, aki azonban már fényes áruházról álmodott, s 1896-ban be is rendezte Divatházát a modern vasszerkezetű homlokzatáról "vasáruháznak" nevezett Kossuth Lajos u. 9. számú ház első két szintjén. 1907-ben az épületben egybefüggő eladóteret alakítottak ki, mely fölé üvegtetőt emeltek, s hamarosan a második emeleten és a szuterénben is folyt a kereskedés. Oda járt vásárolni a budapesti elegáns női világ, de még a királyi ház hölgytagjai is látogatták. Talán nekik is köszönhette Holzer az udvari szállítói címet. A virágkor a 20-as évek végéig, Holzer haláláig tartott.

Az áruházat 1931-ben a Magyar Köztisztviselők Szövetkezetének adták bérbe, majd 1936-ban megvette Nagykovácsi Milenkó vállalkozó. Az áruház ekkor kapta mai homlokzatát, s Nagykovácsi Áruház néven 1945-ig üzemelt. A tulajdonos Nyugatra távozása után szövetkezeti kezelésbe került Metro Áruház néven. 1948 májusában az Állami Áruházak lánc tagja lett s Duna Áruházra keresztelték. 1950 októberében nyílt meg az épületben a szocialista kereskedelem első gyermekáruháza, az Úttörő és Ifjúsági Áruház, mely gyermekruházatot, iskola-felszerelési, játék és sportcikkeket árusított. 1966-tól a Centrum áruházak tagja volt. A rendszerváltás után - továbbra is az időközben kft-vé alakult Centrumlánc tagjaként - egy ideig Ifjúsági Áruház néven működött, 1994-ben azonban az áruház nevében és tevékenységében is megszűnt, területén bérelt butikok üzemelnek, a tulajdonos 1997 óta a Pretium Bróker Kft.

További magyar márkák története itt
Senna és Prost visszatér: legendás F1-futamokat adnak vasárnaponként a magyar tévében

Senna és Prost visszatér: legendás F1-futamokat adnak vasárnaponként a magyar tévében

Kétezernél is több lélegeztetőgép érkezik a héten Magyarországra

Kétezernél is több lélegeztetőgép érkezik a héten Magyarországra

Rendkívüli segélyt kapnak a munkájukat elvesztők a Ferencvárosban

Rendkívüli segélyt kapnak a munkájukat elvesztők a Ferencvárosban