szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Az Oxfordi Egyetem tudósai több mint félmillió nő egészségügyi adatait vizsgálták át, és arra jutottak, hogy az extra kalcium bevitele a szervezetbe segíthet csökkenteni a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát.

Egy kínai és amerikai orvoskutatókból álló nemzetközi csapat nemrég arra jutott, hogy érdemes több tehéntejet fogyasztani, az ugyanis csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ez már önmagában is örvendetes hatás, a brit Oxford Egyetem kutatói pedig most egy másik egészségügyi hatás miatt közölték, hogy érdemes naponta legalább egy pohárkával elfogyasztani ebből az élelmiszerből.

A kutatók több mint félmillió, 16 év feletti nő étrendjét elemezve arra jutottak, hogy azok, akik több kalciumot visznek be a szervezetükbe az étrendjükkel, csökkenhet a bélrák kialakulásának kockázata. Ezt értelemszerűen a tejből a legegyszerűbb bevinni, de a leveles zöldségek, sajtok, joghurtok és a kalciumot tartalmazó tejmentes tejek fogyasztása is ugyanilyen jótékony hatással van az egészségre – írja a BBC.

A Nature-ben megjelent publikáció szerint napi 300 mg extra kalcium bevitele, vagy egy nagy pohár tej 17 százalékkal csökkenti a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát. Keren Papier, az Oxfordi Egyetem kutatója szerint a reggelihez készült gabonapelyhek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, rostok és a C-vitamin esetében szintén azt mutatták ki, hogy ezek csökkentik a rák kialakulásának kockázatát, ugyanakkor ezek csak kis mértékben fejtenek ki ilyen hatást.

Egyre gyakoribb a bélrák a fiatal korosztályokban

Mintegy 19 országban nőtt a béltumorosok száma az 50 év alattiak körében.

A tanulmány emellett azt a korábbi megállapítást is megerősítette, hogy a túl sok alkohol, valamint a feldolgozott húsok fogyasztása ezzel épp ellentétest hatást válthat ki, vagyis növelheti a bélrendszer daganatos megbetegedésének esélyét.

A vizsgálat szerint

  • napi egy pohár bor vagy 20 grammnyi alkohol elfogyasztása 15 százalékkal,
  • napi 23,8 gramm vörös- és feldolgozott hús – például egy szelet sonka – elfogyasztása pedig 8 százalékkal,

növeli a fent említett megbetegedés kialakulásának kockázatát.

A tudósok a vizsgálat során azt találták, hogy a bélrendszerben a kalcium képes kötődni az epesavhoz és a szabad zsírsavakhoz, ezzel pedig csökkenti azok potenciális rákkeltő hatását.

A kutatók ugyanakkor kiemelték, hogy a fenti eredmények nem mindenkire érvényesek, az alkohol vagy a húsfogyasztás hatása ugyanis attól is függ, hogy ki milyen életmódot folytat, vagy milyen genetikai hajlammal rendelkezik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!